Клаус Йоханис иска Румъния да се отърве от корупцията

| от |

Клаус Йоханис, първият държавен глава на Румъния от средите на германското малцинство в страната, призова политическата класа да действа за изкореняване на корупцията, която подкопава една от най-бедните страни в Евросъюза.

За Румъния няма друг път. Тя трябва да стане страна освободила се от всяка корупция, подчерта той в реч пред парламента, след като официално пое функциите си.

Това трябва да бъде разбрано от цялата политическа класа, предупреди Йоханис. Румъния се променя, смята бившият кмет на град Сибиу (Трансилвания), като добави, че желанието му е корупцията да отсъства от дневния ред на обществото, когато след пет години приключи мандатът му.

В средата на ноември Клаус Йоханис предизвика истинска сензация, спечелвайки категорично президентските избори в противоборство с премиера социалдемократ Виктор Понта, макар той да бе сочен за фаворит.

Силната мобилизация на избирателите в градовете и в чужбина, разтревожени от евентуална победа на Понта, нанесе поражение на премиера, който едва ли не се смяташе за вече избран.

Новият държавен глава обяви, че иска да се консултира с политическите партии, за да бъде изработен поетапен план за действие за страната и говори за реформи в политическите институции, образованието, здравеопазването и пенсионното дело.

Държавният глава в Румъния е отговорен за външната политика на страната и за назначенията във висшата публична власт, включително правосъдието. /АФП, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Клаус Йоханис иска Румъния да се отърве от корупцията