Класически чийзкейк

| от |

Гостуваме отново на Дарин Стойков (http://fkusno.com/), на когото скоро смятаме да изпратим фактурите си от фитнеса, но на тези изкушения не можем да устоим.

Cheese-Cake-3

Преди да започна да пиша тази рецепта не знаех, че чийзкейкът има толкова древна история, която може да се проследи чак до Древна Гърция. За мен това си беше класически американски десерт, който по много добър начин съчетава леко соленият вкус на мекото сирене със сладостта на захарта и позволява множество вариации за гарниране.

Скоро не съм правил чийзкейк, но май студеното време навън отново ме приканва да завъртя един голям и хубав кейк, който да споделя с колеги и приятели.

Необходимите продукти:

За блата

  1.  Едно пакетче чаени бисквити
  2. 100 грама масло
  3. Две супени лъжици кафява захар

За кейка

  1. Осем пакетчета крема сирене = 1 килограм
  2. 250 грама бяла захар
  3. 3 супени лъжици брашно
  4. 4 големи яйца
  5. Кората на един лимон, настъргана
  6. Ванилия
  7. 200 грама заквасена сметана
  8. Сокът на един лимон

Приготвянето на блата е много лесно – натрошавате бисквитите, смесвате с разтопеното масло и захарта и разстилате върху дъното на кръгла форма. Добре е формата да е с падащо дъно – така няма да имате проблем с отлепянето на кейка после. Натрошаването на бисквитите може да стане на ръка или ако имате здрав плик и чукче за пържоли под ръка – давайте смело. Дъното на формата е добре да го постелете с хартия за печене и така после ще може лесно да се отдели.

Сега е ред на плънката. Добре е всички продукти да са предварително извадени от хладилника и да са на стайна температура. В голяма купа слагаме цялото количество крема сирене и размекваме с помощта на вилица. Аз всъщност ползвам пресата за картофи за тази цел. Като се предаде сиренето, добавяме захарта и продължаваме да разбъркваме до получаването на равна смес. В този случай ползвам дървена шпатула, този инструмент за мен е ненадминат. След като се е разтворила захарта, добавяме трите лъжици брашно и отново разбъркваме.

Сместа се е сгъстила доста, започваме да добавяме яйцата едно по едно. В началото сместа става лигава, но след разбъркване тя поема яйцето и отново се превръща в пухкав и послушен крем. Добре е яйцата да са едрички (L или XL). Като поеме сместа и четирите яйца, добавяме ванилията и настърганата лимонова кора. Накрая идва ред и на заквасената сметана.

Това е моментът да разделите сместа на две равни части, ако ще правите мраморен чийзкейк. В едната половина добавяте какао на вид и вкус, другата оставяте бяла.

30861_392967375274_832295274_3900972_1242649_n

Фурната трябва да е загрята да 220 градуса на обдухване. Печем блата за не повече от 10 минути и го вадим. Не изключвайте фурната, нека стои топла за чийзкейка.

Ако сте решили да правите мраморната версия започнете хаотично да сипвате последователно от двете смеси – това е гаранция, че ще се получи интересен резултат при разрязването на готовия кейк. Заравнете отгоре и айде във фурната. Печем точно 10 минути на температурата на блата, след което намаляваме температурата на 130 градуса и допичаме още 25 минути. Точно на 26-тата минута изключваме фурната, но не вадим кейка още два часа.

Ако искате да бъде плътен навсякъде, оставете фурната затворена. Ако искате да бъде добре изпечен по краищата и да има кремообразен център, открехнете вратата и оставете да влиза вътре студен въздух. През това време върху повърхността може да се появят пукнатини, но това е съвсем нормално и няма какво да му се притеснявате чак толкова.

Cheese-Cake-1

След като се е охладил напълно е ред на глазурата, която отново е хипер лесна и проста – смесваме 200 милилитра заквасена сметана с две лъжици захар и сока на лимона, разбъркваме и заливаме.

Cheese-Cake-2

Тук също са възможни подобрения, например смес от сметана и шоколад. Интересен ефект ще се получи ако последователно залеем в концентрични кръгове със сметановия крем и разтопен шоколад с малко масло. После с помощта на шишче за печене изтегляме радиуси от центъра към краищата и се получава ето този ефект. Признавам си, малко прекалих с гъстотата на десена, но ми беше за първи път.

180748_10150092067030275_832295274_6023798_3548773_n

Вариантите за поднасяне са неизброими и се ограничават само с вашата фантазия – може да карамелизирате плодове, да залеете с боровинково сладко, да смесите конфитюр от кайсии и мед, да залеете с течен шоколад. Или просто да го поднесете без нищо. Само не бързайте да го вадите от формата преди да е стегнал, най-добре на следващия ден.

Наздраве! Времето за приготвяне е 3 часа плюс допълнително за охлаждане.

 
 

Матю Макконъхи: Златното момче от Тексас

| от |

Повечето хора откриват магията на Матю Макконъхи едва когато го открива и Академията и му връчва заслужен „Оскар“ за безспорно най-доброто му изпълнение до момента в „Клубът на купувачите от Далас“.

Възходът на Макконъхи обаче започва малко по-рано. Дори още преди „Истински детектив“, където той печели адмирации и фенове.

Още преди да се впусне в аферата на „Клубът на купувачите от Далас“, която му отнема години, заради намирането на финанси и свалянето на безброй килограми, Макконъхи вече се е заявил като мъж, който може да играе почти всичко, в продукциите „Адвокатът с Линкълна“, „Кал“ и „Весникарчето“.

Този тексаски рейнджър сменя рязко кино имижда си някъде през 2009-а, когато прави и последната романтична комедия във филмографията си до момента. И това са „Призраци на бивши гаджета“. Но ако сте почитатели на захаросания жанр, ще успеете да оцените чудесния Макконъхи и химията му с Дженифър Гарднър и Ема Стоун в този guilty pleasure филм, който може да ви донесе удоволствие, ако се освободите от предразсъдъците си.

През 2010-а Макконъхи поема към света на сериозното кино, като първо влиза в ролята на Мик Халър, персонаж написан и измислен от писателя Майкъл Конъли, който го поставя в центъра на своята книжна спин-офф поредица, която да подкрепи най-известните му книги – тези за детектив Хари Бош. Почитателите на Конъли харесват Макконъхи в ролята на адвоката аутсайдер и така възходът на чудото, което днес познаваме като Матю Макконъхи „един от любимите ми актьори“, започва.

Следват независимите „Кал“, „Вестникарчето“ и сериалът Eastbound & Down. Във всички тях тексасецът е различен и адски добър, което по някакъв необясним начин учудва публиката. Може би не са го очаквали от мъж, наречен „мистър тяло“ преди няколко години.

И да, Матю Макконъхи е и „мистър тяло“ и безобразен актьор с потенциал на лъв на голям екран. Той смело поема роли и се гмурка в тях с ожесточеност на олимпийски шампион. И това му носи само положителни неща.

Краткото му появяване във „Вълкът от Уолстрийт“ остава един от многото адски добри моменти във филма. Разбира се, че шоуто там принадлежи на Ди Каприо, но Макконъхи е мини бог в своята мини пет минутна вселена, дадена му от Скорсезе.

Оттам насетне следват „Интерстелар“ и „Истински детектив“, а от другата седмица ще може да го гледате и в чудесния Gold, който някак минава незабелязано от повечето хора. А не трябва. Матю Макконъхи е титаничен в него.

След рязката промяна в актьорския си имидж и кариерното си развитие, Макконъхи става малко по-избирателен в ролите си. Той подбира внимателно сценариите, които да чете и режисьорите, с които да снима. Затова някак нямаме търпение да го гледаме в „Тъмната кула“ по Стивън Кинг, където това златно момче играе Мъжът в черно. Иначе ви го препоръчваме в Gold, от другата седмица обаче.

Междувременно ви черпим с най-добрите му роли. Някои сте гледали, а някои сигурно сте пропуснали, но ние сме тук за да ви ги покажем. В галерията горе. 

 
 

Рецепта за кокосови гофрети

| от Росица Гърджелийска |

Роси успява да осъществи мечтата на мнозина, които страдат от различни алергии – тя успява да създаде гофрети без глутен, без лактоза и без ядки. Тайната – банани.

Росица Гърджелийска работи във филмовата индустрия, но обича да готви и да пътува. Живее няколко години във Великобритания, преди да се завърне в България. Обича да посещава интересни места по света. В блога на Роси www.primalyum.co.uk може да намерите рецепти за интересна и здравословна храна, както и истории за пътешествия.

Ето и нейната рецепта за кокосови гофрети.

 

Нужни продукти:

3 банана;
4 яйца;
1/3 ч.ч. кокосово брашно;
2 щипки бакпулвер;
олио за гофретника.

Начин на приготвяне:

Загрейте гофретника.
Блиндирайте бананите, яйцата и кокосовото брашно.
Оставете на престои 10 мин. и блиндирайте пак.
Добавете бакпулвера и разбъркайте добре.
Намазнете добре гофретника, изсипете черпак от сместа в него и го затворете.
Гответе няколко минутки и след това бавно започнете да отваряте гофретника. Ако гофретата е готова, би трябвало да се отвори лесно и да не залепне.

Прекрасни са сервирани с вишни и кокосови стърготини.

гофрети роси

 
 

Продадени са 15 хиляди билета за „Евровизия – 2017″

| от chronicle.bg, по БТА |

Досега са продадени 15 хиляди от общо 70 хиляди билета за телевизионния конкурс „Евровизия – 2017″,, който ще се състои в Киев през месец май, предаде ТАСС.

Агенцията цитира съобщение на вицепремиера на Украйна Вячеслав Кириленко. „На 14 февруари започна официалната продажба на билети, като първият беше закупен от победителката на „Евровизия 2004″, нашата Руслана“, заяви Кириленко. По неговите думи досега са били продадени около 15 хиляди пропуска от 52 страни в света.

Петдесет и два процента от билетите са били пласирани в Украйна, а останилите четиридесет и осем – в чужбина. Най-много продажби са били реализирани във Великобритания, Германия и Русия.

 
 

Най-злите мъже в модерното кино

| от |

Едно клише гласи, че добрите момичета харесват лоши момчета. А лошите момичета… те също харесвали лоши момчета. Ако разгледаме това клише малко по-обширно, можем спокойно да кажем, че антагонизмът като цяло е най-малкото любопитен за хората. И доста харесван.

Тъмните страни от характера привличат хората така, както светлината привлича насекомите. Те се приближават все повече и повече, за да виждат по-добре, докато не се опарят. Или не изгорят.

Седмото изкуство не остава по-назад в тази тенденция. От по-стандартните филми, борещи се с доброто и злото, през задължителните супергерои, до обширните и силно многопластови модерни шедьоври, киното на новия век може да се похвали с антагонисти, за които злото е станало понятие с много по-дълбок смисъл.

В последните години, в голяма част от хубавото кино лошият властва. Антагонизмът е издигнат почти в култ, който привлича многолюдни почитатели от всякакъв пол и възраст. Сложността и харизмата на лошото, облечено и поднесено чрез великолепна актьорска игра от едни от най-големите имена в киното, е едно от нещата, които правят добрите филми, това, което са.

В навечерието на Оскарите ние сме събрали за вас каймака на най-лошите. Онези мъже в модерното кино, от които ни е страх и печелят адмирации, заради това, че ни карат дори да се подмокрим понякога.

В галерията горе.