Класически чийзкейк

| от |

Гостуваме отново на Дарин Стойков (http://fkusno.com/), на когото скоро смятаме да изпратим фактурите си от фитнеса, но на тези изкушения не можем да устоим.

Cheese-Cake-3

Преди да започна да пиша тази рецепта не знаех, че чийзкейкът има толкова древна история, която може да се проследи чак до Древна Гърция. За мен това си беше класически американски десерт, който по много добър начин съчетава леко соленият вкус на мекото сирене със сладостта на захарта и позволява множество вариации за гарниране.

Скоро не съм правил чийзкейк, но май студеното време навън отново ме приканва да завъртя един голям и хубав кейк, който да споделя с колеги и приятели.

Необходимите продукти:

За блата

  1.  Едно пакетче чаени бисквити
  2. 100 грама масло
  3. Две супени лъжици кафява захар

За кейка

  1. Осем пакетчета крема сирене = 1 килограм
  2. 250 грама бяла захар
  3. 3 супени лъжици брашно
  4. 4 големи яйца
  5. Кората на един лимон, настъргана
  6. Ванилия
  7. 200 грама заквасена сметана
  8. Сокът на един лимон

Приготвянето на блата е много лесно – натрошавате бисквитите, смесвате с разтопеното масло и захарта и разстилате върху дъното на кръгла форма. Добре е формата да е с падащо дъно – така няма да имате проблем с отлепянето на кейка после. Натрошаването на бисквитите може да стане на ръка или ако имате здрав плик и чукче за пържоли под ръка – давайте смело. Дъното на формата е добре да го постелете с хартия за печене и така после ще може лесно да се отдели.

Сега е ред на плънката. Добре е всички продукти да са предварително извадени от хладилника и да са на стайна температура. В голяма купа слагаме цялото количество крема сирене и размекваме с помощта на вилица. Аз всъщност ползвам пресата за картофи за тази цел. Като се предаде сиренето, добавяме захарта и продължаваме да разбъркваме до получаването на равна смес. В този случай ползвам дървена шпатула, този инструмент за мен е ненадминат. След като се е разтворила захарта, добавяме трите лъжици брашно и отново разбъркваме.

Сместа се е сгъстила доста, започваме да добавяме яйцата едно по едно. В началото сместа става лигава, но след разбъркване тя поема яйцето и отново се превръща в пухкав и послушен крем. Добре е яйцата да са едрички (L или XL). Като поеме сместа и четирите яйца, добавяме ванилията и настърганата лимонова кора. Накрая идва ред и на заквасената сметана.

Това е моментът да разделите сместа на две равни части, ако ще правите мраморен чийзкейк. В едната половина добавяте какао на вид и вкус, другата оставяте бяла.

30861_392967375274_832295274_3900972_1242649_n

Фурната трябва да е загрята да 220 градуса на обдухване. Печем блата за не повече от 10 минути и го вадим. Не изключвайте фурната, нека стои топла за чийзкейка.

Ако сте решили да правите мраморната версия започнете хаотично да сипвате последователно от двете смеси – това е гаранция, че ще се получи интересен резултат при разрязването на готовия кейк. Заравнете отгоре и айде във фурната. Печем точно 10 минути на температурата на блата, след което намаляваме температурата на 130 градуса и допичаме още 25 минути. Точно на 26-тата минута изключваме фурната, но не вадим кейка още два часа.

Ако искате да бъде плътен навсякъде, оставете фурната затворена. Ако искате да бъде добре изпечен по краищата и да има кремообразен център, открехнете вратата и оставете да влиза вътре студен въздух. През това време върху повърхността може да се появят пукнатини, но това е съвсем нормално и няма какво да му се притеснявате чак толкова.

Cheese-Cake-1

След като се е охладил напълно е ред на глазурата, която отново е хипер лесна и проста – смесваме 200 милилитра заквасена сметана с две лъжици захар и сока на лимона, разбъркваме и заливаме.

Cheese-Cake-2

Тук също са възможни подобрения, например смес от сметана и шоколад. Интересен ефект ще се получи ако последователно залеем в концентрични кръгове със сметановия крем и разтопен шоколад с малко масло. После с помощта на шишче за печене изтегляме радиуси от центъра към краищата и се получава ето този ефект. Признавам си, малко прекалих с гъстотата на десена, но ми беше за първи път.

180748_10150092067030275_832295274_6023798_3548773_n

Вариантите за поднасяне са неизброими и се ограничават само с вашата фантазия – може да карамелизирате плодове, да залеете с боровинково сладко, да смесите конфитюр от кайсии и мед, да залеете с течен шоколад. Или просто да го поднесете без нищо. Само не бързайте да го вадите от формата преди да е стегнал, най-добре на следващия ден.

Наздраве! Времето за приготвяне е 3 часа плюс допълнително за охлаждане.

 
 

Bulgaria Air със 72-часови оферти на самолетни билети до 1 април

| от chronicle.bg |

Bulgaria Air пуска промоционални самолетни билети от днес до 1 април включително.

Компанията предлага ниски цени за еднопосочни билети до Амстердам, Франкфурт, Берлин и Лондон. За всяка дестинация те ще са в продажба по 72 часа.

От 22 март до 24 март всеки може да резервира билет от София до Амстердам за 79 евро и може да пътува с него до 30 април.

Три дни след първата оферта, започват други две 72-часови промоции. Само между 27 и 29 март еднопосочните билети от София до Берлин ще бъдат на крайна цена от 49 евро, а тези до Франкфурт ще струват 69 евро. Пътниците ще могат да ги използват до 30 април.

Последната част от кампанията ще стартира на 30 март и ще е активна до 1 април включително. В този период Bulgaria Air ще предлага еднопосочни самолетни билети от София до Лондон само за 69 евро. Пасажерите трябва да ги използват до 30 април.

Цените на промоционалните билети са същите и за пътуване от съответния европейски град до София. Те са подходящи за кратки екскурзии или бизнес пътувания, тъй като в стойността им се включва 1 бр. ръчен багаж до 10 кг. Чекиран багаж може да бъде закупен само срещу 20 евро в посока. Традиционно в цените се включват и всички летищни такси, кетъринг на борда, избор на място в самолета и чек ин.

 
 

Може ли човек да бъде щастлив?

| от Спонсорирано съдържание |

Френският философ, социолог и човек Филип Льоноар разкрива пред читателя необятния свят на трима от най-проникновените духовни учители, а именно Сократ, Иисус и Буда.

„Ученията на Буда, Сократ и Иисус са преминали през вековете и хилядолетията, безд аостареятилиотживеятвреметоси. Товасеобясняваповсякавероятност с образцовияхарактернатехнияживот, с дълбоконоваторскиядухнатяхнатамисъл в сравнение с господстващите в съответнатаепохапредстави и с универсалнияобхватнатехнитепослания.

В началните страници писателят удря читателите с едни от най-страшните въпроси. Тези за смисъла, величието, осъзнаването и онова, което е вътре във всеки от нас. „Криза“ от старогръцки означава преценка, решение…нещата, които другите трябва да решат. И именно това е един от най-трудните баланси, с които трябва да се справим в битието си. Защото нима някой отрича факта, че самото решение понякога не е толкова трудно за вземане, но се изисква мъдрост и търпение после да се живее с последиците от него.

Филип Льоноар проследява и сравнява митовете, произхода на легендите и фактите, в които са забулени пътищата на Сократ, Иисус и Буда.  С невероятно прецизно и увлекателно слово той се отърква о мисълта на всеки един от тях и ни въвлича в неподозираните дълбини на умовете ни.

човек

„Може ли човек да е щастлив и да живее в хармония с ближните си в цивилизация, построена изцяло върху „притежанието“? “

Съществува една едничка добродетел, по-важна и от справедливостта. Любовта. Любовта и страданието. Редом с тях пътят на тримата е съпроводен от остро равнодушие към материалното. Равнодушие, което с времето се превръща в ненавист и омерзение към парите.

Стремежът към материалните блага и сладости често ни води до отричане на всичко „грешно“ и плътско. Води до намиране на висшия смисъл, чиято светлина е пътеводна.  Подобни твърдения има за Буда, който в ранните си години е тънел в сласт и изобилие, докато в един момент не се пренасища, решавайки да обърне поглед към големия смисъл. Съществуват твърдения, че Сократ е изпитвал влечения към млади момчета. Но това отново никога не би могло да бъде причина за отклоняване от пътя.

Книгата е безценна и с това, че дава отговори на вечно задавани въпроси. Съществували ли са тримата наистина? Каква е била сексуалността им и има ли някакви свидетелства за техни житейски партньори. Дългокос и слаб ли е бил Иисус, в какви културни среди са родени и кои точно са мъдростите, които са ги превърнали в едни от най-красивите умове на всички времена…

„Сократ, Иисус и Буда“ е книга, която има силата да разкрие пред погледа нови хоризонти, да обърне читателя навътре към себе си и да му помогне да открие истинската си същност.

 

 
 

Сиа без перука

| от chronicle.bg |

От Мадона до Лейди Гага, звездите са известни с всякакви екстравагантности.

Машината за хитове Сиа, която ни даде хитове като „Cheap Thrills“, е известна с това, че се появява на публични места с характерна перука.

сиа

 

Сиа обяснява перуката си така: „Нося я, за да мога да отида до магазина и да си купя маркуч, ако искам. Или ако ми се ходи до тоалетна, а не мога да намеря, мога просто да отбия от пътя, без хората да идват и да ме снимат.“

Певицата беше засечена на международното летище в Лос Анджелис без маскировката си. И разбира се, се случи точно това – дойдоха хора и я снимаха.

 
 

Skeptics in the Pub, Изкуствен интелект: Презареждане

| от chronicle.bg |

Chronicle.bg започва партньорство с ентусиастите от Skeptics in the Pub. Всичко най-интересно преди и след събитията на Ratio.bg може да четете тук или на сайта им.

Още от създаването си първите компютри започват да поемат задачи, дотогава изискващи човешки интелект. Прогресът е бърз: през втората половина на XX век се появяват първите невронни мрежи, ботове за разговори, програми, играещи шах, експертни системи, и изглежда, че всеки момент ще бъде създаден изкуствен интелект, съизмерим по възможности с човешкия.

Постепенно става ясно, че всяка от тези технологии е ограничена. Компютрите продължават да правят това, което им кажем, а не това, което имаме предвид. Помага и променливото разбиране на хората за изкуствен интелект: обикновено така биват наричани задачите, с които компютрите все още не се справят. В края на 80-те години финансирането на изследвания намалява драстично, преди да избухне отново преди няколко години, вече включващо обработка на данни в големи размери и комерсиални приложения като автономни коли.

Това възраждане обещава да промени цивилизацията ни из основи. Какви са приложенията днес и какво ще се случи в бъдеще.

На предстоящото събитие от серията Skeptics in the Pub ще се проведе на 23 март (четвъртък) от 19:30 часа в Carrusel Club (ул. Г. С. Раковски №108) ще се обсъждат:

  • как се вдъхновяваме от биологичните мозъци за да строим изкуствен интелект;
  • дисекция на електронен мозък – какво се случва вътре в изкуствения интелект;
  • възможен ли е общ изкуствен интелект и ако да – дали ще ни вземе работата или убие първо.

За лекторите:

По темата за изкуствения интелект ще говорят Никола Тошев и Константин Василев. Двамата са участвали в изграждането на софтуерната компания WizCom, по-късно закупена от VMWare. Днес Константин се занимава с мобилни апликации и игри, а Никола съосновава Sciant и развива machine learning в компанията.

За Skeptics in the Pub:

Skeptics in the Pub е неформално събитие, създадено, за да среща хора, които се интересуват от наука и критично мислене. Форматът е прост – в началото лектор говори по предварително подготвена тема, а след това е време за въпроси и свободни разговори между всички присъстващи. Под името Skeptics in the Pub вече се организират събития в повече от 20 европейски държави, a България се присъединява към списъка през септември 2014. Досега са проведени над 15 събития с около 100 гости на всяко от тях. Skeptics in the Pub се организира всеки месец от екипа на Ratio – повече за предстоящите събития може да видите на сайта.