Китайски вестник публикува обява „издирва се“ за режисьора Чжан Имоу

| от |

Китайски вестник публикува подигравателна обява „издирва се“ на цяла страница за режисьора Чжан Имоу, след като той „изчезна“ заради твърдения, че е нарушил политиката на страната за едно дете, съобщи telegraph.co.uk

2

Неприятностите на 63-годишния режисьор, който подготви церемониите по откриване и закриване на Олимпийските игри в Пекин през 2008 г., започнаха през май. Тогава държавни медии обявиха, че той може да бъде глобен 16,3 милиона британски лири, защото имал седем деца. Шест месеца по-късно се заговори, че режисьорът е „изчезнал“, след като властите по семейното планиране от гр. Уси, където живее съпругата му, не са могли да го намерят. Затова в. „Ориентал гардиън“ публикува обявата „Издирва се“ и призова читателите да дадат информация къде е Чжан Имоу.
1
Откакто бе обявено, че Чжан Имоу се крие миналата седмица, китайските медии правят догадки къде може да е той. Представители на властите казаха, че „са използвали всички възможни средства“ да намерят режисьора. Дали наистина се стараят, обаче не е ясно. Според излизащия в Хонконг в. „Саут
Чайна морнинг пост“ няма никаква загадка, а интернет порталът Sohu посочи, че Чжан Имоу работи по поредния си филм в западнитепредградия на Пекин. Миналия петък той е заснет заедно схонконгския режисьор Цуи Харк, който го посетил на снимачната площадка.

3 Малко преди „издирването“ на Чжан Имоу Пекин обяви, че ще облекчи политиката за едно дете, като бъде разрешено на двойки, от които единият е единствено дете, да имат по двама наследници.
Политиката за едно дете беше въведена в Китай през 70-те години на миналия век. Като резултат от нея ражданията намаляха с 400 милиона.

Някои китайци пишат в интернет, че ги интересува повече какво показва случая с известния режисьор за китайското общество, отколкото дали той може да бъде намерен.„Хората се интересуват не дали Чжан Имоу има седем деца, а дали нарушаването на политиката за едно дете е привилегия на силните“ пише един интернет потребител.Чжан Имоу е печелил награда „Златна мечка“ на кинофестивала в Берлин, „Златен лъв“ на кинофестивала във Венеция, както и Голямата награда на кинофестивала в Кан.