Китайската икономика е с две лица

| от |

Китайската икономика стабилна ли е или несигурна? Движенията в кредитите и инвестициите отразени в оповестените в сряда данни дават противоположни сигнали. Като цяло нещата изглеждат наред. Несигурността обаче може да има разрушителен ефект, ако подкопае доверието на хората, които имат най-голямо значение, потребителите и спестители.

Във финансовата система излизат смесени съобщения. Юли е бил най-лошия месец за нови заеми след 2009 година. Това звучи ужасяващо. Въпреки обаче, че общото финансиране от януари до юли е почти без промяна на годишна база, то е с 21% повече само за последните два месеца. Това прави възможни две гледни точки, че или централната банка ограничава кредитирането или че окуражава разширяването му.

Рядко срещано изявление на централната банка, което потвърди, че спада не е причина за безпокойство просто усилва впечатлението, че китайската икономика заприличва на тест за психологическите усещания. Новината успокоява, но факта, че Китайската народна банка спря да стои мълчалива предполага някакво напрежение. По подобен начин двата трилиона юана (около 325 милиарда долара) в депозити, които излязоха от банките през юли могат да са сигнал за замръзване на финансите или просто свидетелство, че заемодателите извършват разкрасяване на счетоводните си баланси. Инвеститори и икономисти могат да си изберат и двете като обяснение.

В реалната икономика фактите са същите. Финансирането може само да потвърди мненията. Почти всеки важен индикатор се забави през юли спрямо юни, в това число продажбите на дребно, индустриалното производство и фиксираните инвестиции. В същото време обаче е също толкова лесно да се нарисува по-оптимистична картина. Инвестициите в някои неща, които Китай определено може повече да ползва като железниците, водните съоръжения и инфраструктурата на околната среда нараснаха бързо. Тези които спадат или се забавят като минното дело, пазара на недвижими имоти и тежки индустрии са вероятно заменими.

Всъщност няма голямо значение какво мислят икономистите. Потребителите и хората със спестявания са важни. Там картината изглежда по-малко неясна. Продажбите на жилища са спаднали на годишна база със 17.9%. Индексите за доверието през последните три месеца измерено от централната банка показва, че настроенията на хората за бъдещите им доходи са най-слаби за последното над едно десетилетие. Очакванията на населението са най-важната част от икономиката, но са и най-трудната за управление част. Когато китайското население е угрижено това е повод за опасения за цялата световна икономика.

 
 
Коментарите са изключени за Китайската икономика е с две лица