Китай укрепва влиянието си в Европа

| от |

Китайският юан повече не се ориентира на курса на щатския долар при обмяна срещу евро. Преките търгове юан-евро започнаха на китайската и европейска валутна площадка на 30 септември.

Юанът се обменя директно срещу американския, австралийския и новозеландския долар, японската йена, британската лира, руската рубла и малайзийския рингит. Западна Европа е вторият по големина търговски партньор на Китай, а Китай за нея е първи в Азия. Ето защо президентът на Асоциацията на руските банки Гарегин Тосунян предполага, че еврото явно закъсня да влезе в този списък:

– Можем само да се учудваме, защо търговете юан-евро не са започнали много по-рано. Юанът е доста солидна валута. Много страни започват да търсят начини за формиране на валутните си резерви в това число и в юани и плътно да работят с тях.

Засега няма информация, че някоя страна трупа валутни резерви в юани. Но има нещо друго. Съгласно последни данни на Международния валутен фонд, делът на еврото във валутните резерви на Централната банка по резултатите от първото тримесечие на тази година е намалял до 24,5%. Максимумът е фиксиран през 2009 година – 28%.

Юанът започна директно да се конвертира с еврото след като преди по-малко от една година го изпревари и стана втора по популярност валута при международни търговски разплащания. Сега пред юана е само доларът, но преднината не е много голяма. Това стана благодарение на финансовия пробив на Китай в Азия. Най-активно юанът се използва в клирингови разплащания в Сянган, Сингапур, Австралия. В Европа това са Великобритания и Германия.

Финансово „тегло“ на юана добави продажбата от Китай на ценни книжа, номинирани в китайска валута, на фондовата борса във Франкфурт на Майн. Търсенето на тези книжа на обща стойност 1 милиард юана (примерно 120 милиона евро) съществено надхвърли предложението. Това стана през май, а преди още два месеца в рамките на посещението на председателя на Китай Си Дзинпин в Германия Бундесбанка и Народната банка на Китай подписаха споразумение, че Франкфурт на Майн ще стане втори в Европа – след Лондон – международен център за продажба на юани. Франция също се готви да влезе в този списък.

Преките търгове юан-евро ще премахнат допълнителните разходи на деловите кръгове на Китай и еврозоната, неизбежни при конвертиране на валутите чрез долара. Ще се улеснят и банковите процедури при обслужване на търговски операции. Във връзка с това експерти не изключват активизиране на процеса на поглъщане от китайски компании на водещи европейски предприятия. Не издържат конкуренцията и са принудени да продават свои книжа на Китай и редица европейски лидери в металургията, автомобилостроенето, електрониката и леката промишленост.
Гласът на Русия

 
 
Коментарите са изключени за Китай укрепва влиянието си в Европа