Китай създава опасност за Световната банка

| от |

36822569_25fcaa445f_o

Китай ускорява създаването на глобална финансова инфраструктура, способна да конкурира Световната банка и Азиатската банка за развитие. Той предложи удвояване на уставния капитал на Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции до $100 милиарда, пише лондонският „The Financial Times“.

Вече над 22 страни, в това число няколко нефтени монархии в Близкия Изток, проявиха интерес към китайския проект. Имайки предвид консерватизма на световния банков пазар, това е солиден пробив на Китай. Съгласно непотвърдени сведения, Китай е обсъждал този проект с редица европейски държави, Австралия, САЩ и Япония. Но в случай на участието им като акционери, Пекин разчиташе да сведе до минимум тяхното влияние в банката. Преди всичко защото Китай планира сам да внесе по-голямата част от уставния капитал. Освен това, Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции е намислена като пряк съперник на Азиатската банка за развитие. А там основна роля играят САЩ и Япония, които контролират съответно 15,7 и 15,6% от уставния капитал. Китай има там едва 5,5% акции. Предложението за удвояване на капитала на бъдещата банка до $100 милиарда е направено с цел реално да се конкурира Азиатската банка за развитие, уставният капитал на която е $165 милиарда.

Съдейки по всичко, на потенциалните партньори на Китай по новата банка би им се харесало предложението да се финансира инфраструктурата на новия Копринен път от Азия през Близкия Изток за Европа. Зад тази инициатива прозира намерението на Китай да създаде за себе си още един канал за търговска експанзия на глобалните пазари. Новата банка ще обслужва интересите на Китай и в активизирането на контрола върху инфраструктурата на чужди страни, смята банковият експерт Григорий Бирг:

– Китай се интересува от участие в инфраструктурни проекти, овладяване и добив на природни ресурси в чужбина. За целта той се нуждае от участие във финансирането на подобни проекти, в това число евентуално съвместно с частни компании или чуждестранни държавни банки.

Сред първите проекти на банката се сочи строителството на железница Пекин-Багдад. Основните кредитни средства за реализирането му, както се смята, ще даде Китай. Експертите не изключват, че новата банка, най-вероятно, ще стане и нова площадка за увеличаване на конвертируемостта на юана. Защото търсенето от развиващи се пазари на кредити в юан постоянно нараства.
Гласът на Русия

 
 
Коментарите са изключени за Китай създава опасност за Световната банка