Китай подготвя закон за гарантиране на депозитите

| от |

Китай пристъпи в неделя към въвеждането на застраховането на депозитите в банковата система на страната. Публикуван за обществено обсъждане бе проект на закон за гарантиране на влоговете. Според АФП това е стъпка към дългоочаквана икономическа реформа. Сега в Китай не се допуска фалит на банка.

Китайската народна банка (централната банка), която представи правилата, не съобщи кога те ще влязат в сила. Официалните медии съобщиха, че те биха могли да се приложат още в началото на 2015.

Правителството иска да защити малките вложители в случай на фалит, страхувайки се за социалната стабилност, ако техните спестявания изчезнат.

Публикуваните правила предвиждат депозитите в размер до 500 000 юана (около 65 хиляди евро) да бъдат гарантирани.

Според анализатори, въвеждането на тази гаранция ще насърчи китайските банки, повечето от които са държавни, да работят по-близо до пазарните принципи и да станат по-конкурентоспособни.

Проектът открива възможността властите да допуснат банки да фалират. Такава перспектива досега се изключваше от анализаторите. Властите в Китай гарантират съществуването на банките.

Внесените в китайски банки суми са изключително важни, тъй като инвестиционните възможности в страната са много ограничени.

Китайските валутни депозити надвишават 112 000 милиарда юана в края на месец октомври, според централната банка.

Съобщението идва след като Китай задейства „тежката артилерия“ в края на ноември с падащите лихвени проценти за справяне с икономическия спад, припомня АФП. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Китай подготвя закон за гарантиране на депозитите