Китай девалвира юана

| от Webcafe.bg |

Китайският юан достигна най-ниското равнище от четири години насам спрямо американския долар – 6,43 юана се разменят за долар. От вчера валутата загуби 3,5% от финансовата си тежест, а на международните пазари се търгува дори с 4,8% по-евтино. Това обаче се справи по преценка на Пекин.

За разлика от САЩ и еврозоната, които са оставили своите валути да плават почти свободно на международните пазари, Китай определя административно всяка сутрин референтен курс, като юанът може да се колебае на пазара не повече с 2% нагоре или надолу.

Комунистическата държава понижи значително курса на юана в последните два дни, тъй като цели да увеличи по този начин употребата на валутата извън границите на страната и да я включи в Специалните права за тираж (СПТ) – разчетната единица на Международния валутен фонд, посочи АФП.

За целта властите се консултират с големите играчи на пазара и следят колебанията на основните валути. През 2005 г. Китай отвърза юана от долара. Най-често срещаното обяснение за поевтиняването на юана е желанието на Китай да преодолее забавянето на икономическия си растеж, като стимулира износа. Предполага се, че с по-евтината си валута Китай ще упражни експортен натиск главно върху европейските пазари.

Webcafe.bg

 
 
Коментарите са изключени за Китай девалвира юана