Ким Чен Ун подкрепя обединението на полуострова

| от |

Лидерът на Корейската народно-демократична република (КНДР, Северна Корея) изрази надежда, че създаденият в Република Корея (Южна Корея) Център на мира „Ким Те Чжун“ „ще играе водеща роля в патриотичната дейност, насочена към обединението (на Северна и Южна Корея)“, пишат в понеделник местните медии, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Ким Чен Ун е изпратил венец и телеграма до семейството на бившия президент на Южна Корея Ким Те Чжун във връзка с петгодишнината от смъртта му. Венецът и телеграмата до семейството са предадени на южнокорейска делегация, посетила в неделя град Кесон, расположен на територията на Северна Корея край демилитаризираната зона. Сред делегатите от Сеул е бил синът на бившия президент Ким Хон Оп, както и други деятели на Центъра на мира.

Дългогодишният водач на опозицията и президент на Южна Корея от 1997 до 2003 година, Ким Те Чжун получи Нобелова награда за мир през 2000 г. заради ролята си в сближаването със Северна Корея и намаляването на напрежението на полуострова.

На 15 юни 2000 година тогавашният лидер на КНДР Ким Чен Ир и Ким Те Чжун подписаха в Пхенян съвместна декларация, която положи началото на процеса на междукорейското сближаване и развитие на икономическото сътрудничество.

На 4 октомври 2007 година на церемония в Пхенян Ким Чен Ир и Но Му Хьон, заемащ по това време поста президент на Южна Корея, подписаха „Декларация за мира и съвместното процъфтяване“, състояща се от седем точки.

Но след идването на власт в Южна Корея на консервативното правителство на Ли Мьон Бак, провеждащ твърда политика към Пхенян, междукорейските връзки отбелязаха рязък спад. Политическото и военно напрежение между Севера и Юга се запазва и до днес. В неделя с рязко изявление излезе представител на Генералния щаб на Корейската народна армия. Той предупреди, че КНДР „може да нанесе безпощадни превантивни удари“ във връзка с предстоящите мащабни съвместни военни учения между сили на САЩ и Южна Корея под кодовото име Ulchi Freedom Guardian.

В Пхенян смятат, че такива учения „подкопават искрените усилия на КНДР за подобряване на междукорейските отношения и достигането на мирно обединение на родината, че са груба военна провокация, насочена против страната“. Под формулировката „ежегодни и отбранителни“, ученията на САЩ се опитват да прикрият агресивния и настъпателен характер на маневрите Ulchi Freedom Guardian, подчерта представителят на командването на Севера.

Пхенян традиционно осъжда съвместните учения на САЩ и Южна Корея, като ги нарича „репетиция на нахлуване в КНДР“, пише ИТАР-ТАСС. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Ким Чен Ун подкрепя обединението на полуострова