Ким Чен-ун е избран задепутат в парламента на Северна Корея със 100% от гласовете

| от |

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е избран със 100% от гласовете на избирателите за депутат в парламента на Северна Корея на изборите, произведени вчера, предаде Франс прес.

NKOREA-POLITICS-KIM

Всички кандидати за депутати от единствената партия участваща във вота – Корейската трудова партия – също са избрани.

Избирането на Ким Чен-ун за депутат е израз на абсолютната подкрепа на севернокорейския народ и на дълбокото доверие, което хората питаят към него, коментира севернокорейската информационна агенция КЦТА.

Това са първите парламентарни избори в Северна Корея след идването на власт на Ким Чен-ун, след смъртта на баща му Ким Чен-ир през декември 2011 година. Също като баща си преди него, Ким Чен-ун беше кандидат от избирателна секция номер 111.

Телевизията излъчи от там кадри на стотици военни, чакащи на дълги опашки, за да гласуват, преди да се поклонят на закачените на стената портрети на Ким Ир-сен и Ким Чен-ир.

Избирателен окръг 111 е известен като планината Пекту, разположена близо до китайската граница. Планината е смятана за свещена от севернокорейците, защото основателят на страната Ким Ир-сен, бащата на Ким Чен-ир, установява там партизански лагер и воюва срещу японците по време на колонизацията на Корея от Япония. Официалната историография на режима твърди, че Ким

Чен-ир е роден в тази планина през 1942 година.

Парламентът на Северна Корея има петгодишен мандат и се събира два пъти в годината. Последната сесия на парламента беше през април 2013 г.

На вчерашните избори за първи път в полезрението на медиите като високопоставен държавен служител се появи малката сестра на Ким Чен-ун – Ким Йо-джон, отбелязва Франс прес. Дамата, която е на 26 години, придружи брат си, когато той отиде да гласува на вота. За първи път медиите я обрисуват като високопоставен държавен служител, но не уточняват каква е ролята й във властта.

Смята се, че тя е организатор на събитията на кабинета на Северна Корея и трябва да помогне на брат си да консолидира властта си.

 
 
Коментарите са изключени за Ким Чен-ун е избран задепутат в парламента на Северна Корея със 100% от гласовете