Киев се превърна в бойно поле

| от |

BemzUMECYAADfQL

5 души са убити и над 300 са ранени. Това е равносметката от сблъсъците между полицията и протестиращите в украинската столица Киев, която все повече заприличва на бойно поле, предават световните агенции.

Обхванат от дим и сълзотворен газ и грохота на електрошокови гранати и барабани, центърът на Киев се превърна в бойно поле на сблъсъците между силите за сигурност и протестиращите.

Полицията започна първата операция срещу протестиращите, които хвърляха камъни по пазителите на реда, тази сутрин подобно на военна формация с бронежилетки и щитове. Протестиращите засилиха атаките си, започнаха да хвърлят камъни и коктейли Молотов, но бяха безсилни пред сълзотворния газ и електрошоковите гранати, които елитният полицейски отряд Беркут използва наред с гумените куршуми. Стотиците протестиращи се прегрупираха, след като бяха изтласкани от сцената на сблъсъците, палиха автомобилни гуми в опит да построят нова барикада. Полицията докара бронетранспортьор в зоната на протестите.

Столицата, която бе домакин на финала на европейското първенство по футбол през 2012 г., се превърна буквално във военна зона, когато демонстрантите се разпръскваха, преследвани от полицията. Уличните кафенета по известния киевски булевард Хрещатик затвориха заради ожесточените сблъсъци.

22 януари е денят на националното обединение на страната, когато източната и западната част на Украйна се обединяват в опит за независимост по време на събитията през 1919 г. Днес украинците, обаче не бяха много обединени на фона на касапницата по улиците, а опозиционните лидери изгубиха авторитета си пред голяма част от демонстрантите.

Двама протестиращи бяха застреляни в сутрешните часове, броят на ранените активисти расте.

Сблъсъците бяха ограничени на улица Грушевски в центъра на столицата, която бе сцена на 3-дневното насилие. То даде нов старт на протестите, продължили 2 месеца.

Засега силите за сигурност не са предприели действия срещу главния протестен лагер на площад „Независимост“ в Киев, известен сред местните като Майдан.

„Тук сме да защитим Майдана. Децата ни са зад нас. Бъдещето ни е пред нас“, казва демонстрантът Богдан Шкур.

Заради слуховете, че полицията ще предприеме действия срещу центъра на сблъсъците, много от демонстрантите носеха предпазни облекла, дори бронежилетки. Някои имаха самоделни метални щитове.

Улиците потъмняха от саждите от огньовете на барикадите въпреки снега в ден, който вероятно Украйна винаги ще помни.

Украинците винаги са се хвалели, че народът им не е склонен към насилие, а Оранжевата революция от 2004 г. завърши успешно, без счупването дори на един прозорец. Тази илюзия вече е разбита.

Яростната борба срещу силите за сигурност изглежда не е свързана с някоя политическа партия или с ултранационалистическата група Свобода. Протестите са свързани с малко известната група „Десен сектор“, която организира действията си в интернет.

Демонстрантите бяха възмутени от приетия миналата седмица антипротестен закон, който обявява повечето форми на публичен протест за незаконни, забранява на протестиращите да носят каски и шофирането в конвой от повече от 5 автомобила.

Следете събитията чрез twitter:


 
 
Коментарите са изключени за Киев се превърна в бойно поле