КФН: Небанковият сектор губи над 100 млн. лв. при фалит на КТБ

| от |
Директните загуби за застрахователите ще са 41,1 млн. лв.

Обявяването в несъстоятелност на банковата група КТБ загубите за небанковия финансов сектор в България ще надхвърлят 100 млн. лв. Това става ясно обзор на небанковия финансов сектор в България в края на второто тримесечие на годината, изготвен от Комисията за финансов надзор (КФН) – регулаторът, който надзирава публичните дружества, застрахователите и дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Директните загуби за застрахователите от блокираните им средства в банките от групата на КТБ ще са 41,1 млн. лв. Парите са под формата на депозити и разплащателни сметки. Блокираните пари на капиталовия пазар пък са 42,9 млн. лв.

Осигурителният пазар няма директни блокирани средства в двете засегнати кредитни институции. При него освен директните загуби от притежаваните акции и облигации на КТБ, са оценени и косвени загуби, които фондовете за допълнително пенсионно осигуряване биха понесли от инвестициите им в колективни инвестиционни схеми, които имат блокирани средства в банковата група КТБ.

Оцененият общ размер на загубите за осигурителния пазар е почти 19 млн. лв. Тези оценки трябва да се разглеждат като долна граница на възможните загуби за небанковия финансов сектор, резюмират от КФН.

Проблемите в банковата система у нас от края на юни оказаха неминуемо негативно влияние върху небанковия финансов сектор. Голяма е и вероятността от значителни загуби на небанкови финансови дружества. / News7

 
 
Коментарите са изключени за КФН: Небанковият сектор губи над 100 млн. лв. при фалит на КТБ