Кевин Андерсън шокира Мъри

| от chronicle.bg |

Кевин Андерсън смрази надеждите на Анди Мъри за втора титла от US Open и го изхвърли от турнира със 7-6(5) 6-3 6-7(2) 7-6(0), като по този начин се класира за първия си четвъртфинал в Големия шлем. Шотландецът пък за първи път от 5 г. няма да играе поне четвъртфинал в Ню Йорк.

Стан Вавринка си тръгна с по-широка усмивка от празника на атакуващия тенис, който двамата с Доналд Йънг си устроиха на Централния корт в Ню Йорк. Швейцарецът загуби първи сет в тазгодишното издание на US Open, което не му попречи да триумфира с 6-3 1-6 6-3 6-4 и да се класира на четвъртфинал за трета поредна година, където ще се изправи срещу Андерсън.

Роджър Федерер също се класира за четвъртфиналите на US Open за 11-ти път през последните 12 години след трисетов успех над Джон Изнър със 7-6(0) 7-6(5) 7-5. Американецът бе спечелил последния двубой между двамата – през 2012-а на клей за Купа „Дейвис“, но не успя да поднесе изненада в 4-ия кръг на тазгодишното Открито първенство на САЩ и домакините останаха без свой представител.

Статистиката на Изнър отчиташе над 55% успеваемост в тайбреците през сезона, но в първите два сета бе сломен именно след дълги геймове, а в единия от тях не успя да спечели нито точка, което не му се бе случвало никога в кариерата (429 тайбрека преди това).

Федерер приключи осминафинална с 15 аса, 55 уинъра и само 16 непредизвикани грешки, а в следващия кръг ще срещне Ришар Гаске.

Французинът навакса изоставане от един сет, за да преодолее поставения под №6 в схемата на US Open Томаш Бердих с 2-6 6-3 6-4 6-1. Триумфът му на „Louis Armstrong Stadium“ означава, че в спор за полуфинално място ще видим битка на едноръкия бекхенд срещу Федерер.

Гаске се е изправял 16 пъти срещу Роджър Федерер, но може да се похвали само с две победи над Маестрото. За последно той успя да победи швейцареца на клея в Рим през 2011-а. На твърда настилка балансът е 8-0 в полза на Роджър. Двамата играха през този сезон в Дубай, също на четвъртфинално ниво, а след като Федерер спечели първия сет с 6-1, Гаске се отказа в началото на втория.

 
 

10 страхотни роли на Ейми Адамс

| от chronicle.bg |

Покрай не безпричинната шумотевица около филмите „Първи контакт“ и „Хищници в мрака“, името на Ейми Адамс започна често да се върти в устата на критици и фенове.

Адамс определено е една от отличните актриси на Холивуд и прецизните й изпълнения със замах я вадят от клишето, че красивите жени не са добри актриси и обратното. Тя е носителка на награда „Сатурн“ , награда на „Гилдията на актьорите“ и две награди „Златен глобус“, номинирана е по пет пъти за награда на „БАФТА“  и награда „Оскар“  и шест пъти за „Сателит“.

Ако не сте гледали „Първи контакт“ и „Хищници в мрака“, ви препоръчваме максимално скоро да наваксате. През това време, вижте в галерията 10 роли на Ейми, които доказват, че освен красавица, е силна актриса.

 
 

Рецепта за никулденски шаран

| от Chronicle.bg, по Webcafe.bg |

Днес празнуваме Никулден, празникът на свети Никола Мирликийски, покровител на моряците, рибарите и банкерите. По традиция на този ден се яде риба, имен ден празнуват Николай, Никола, Николина, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко.

Свети Николай е един от светците на ранната християнска църква, живял през трети век в Патара, днешна Мала Азия. Той е почитан и от православни, и от католици. Мощите му се пазят в италианския град Бари.

През целия си живот Свети Никола помагал на страдащите, защитавал невинните, укрепвал слабите със словото на истината и вярата.

Яденето на риба на празника е свързано с Коледните пости, които забраняват ядене на месо, но разрешават рибата на празници и в някои по-леки дни от поста, както и заради връзката на свети Никола с морето и рибарите.

Според традицията се яде шаран във вид на рибник, но много хора предпочитат други риби, които да сложат на трапезата на празника.

По-случай празника ви предлагаме рецепта за приготвянето на шаран.

Необходими продукти:

1 шаран
200 гр. домати

За плънката:

2 глави лук
1 морков
1 целина
2 скилидки чесън
1/2 чаша ориз
150 грама стафиди, орехи
Девесил, розмарин, мащерка
Сол, черен пипер

Шаранът се почиства, измива и осолява.

Лукът и морковите се нарязват на ситно и се запържват до златисто, прибавя се почистеният ориз и подправките. Сместа се задушава с малко гореща вода. Шаранът се пълни с нея и се прихваща с клечки за зъби или се зашива с конец по стар тертип. Около рибата в тавата се поставят нарязаните на кубчета или смлени домати, овкусени със сол.

Поставете няколко резена лимон върху пълнения шаран и запечатайте с фолио. Пече се 2 часа във фурна на температура от 180 градуса.

Приятен апетит.

 
 

Къде отиват мазнините, когато сваляме килограми

| от chronicle.bg, по iflscience.com |

Диетите и хранителните режими често са в устите на хората. Оказва се обаче, че има много митове за свалянето на килограми. Някои хора смятат, че мазнините се превръщат в енергия или топлина. Други пък твърдят, че се секретират или направо, че се превръщат в мускули.

Всъщност това съвсем не е така. Андрю Браун от Университетът на Ню Саут Уейлс и австралийският физик и тв водещ Рубен Мийрман откриват, че когато губим мазнини, всъщност ги издишваме.

„Царува стряскащо незнание около метаболичните процеси при отслабване“, казва Браун. Мийрман добавя: „Правилният отговор е, че по-голямата част от подкожната мазнина се издишва под формата на въглероден диоксид. Отива във въздуха.“

Те са изчислили, че за да загубим 10 килограма мазнини, ще ни трябват 29 килограма кислород, а ще произведем 28 килограма въглероден диоксид и 11 килограма вода.

Това, разбира се, не означава, че ако дишаме повече, ще отслабнем по-бързо. Означава само, че ще ни стане лошо и можем да загубим съзнание.

 

 
 

Опитайте вкусове от четирите краища на света

| от chronicle.bg |

Празниците и добрата храна събират хора около масата. Именно затова в навечерието на коледните празници, ИКЕА предлага на посетителите си да опитат традиционни храни от Ирак, Непал, Сърбия и Ливан. На 10 декември Мулти Култи колектив гостува в магазина със специално кулинарно шоу.

Участници в събитието са четирима готвачи – емблематични представители на софийската гастрономична сцена, които ще представят кулинарното богатство на родните си страни.

Кулинарни умения ще демонстрира Фреди Бениамин от знаменития ресторант Ашурбанипал, който ще покаже магията на традиционната иракска кухня с топлото предястие самбусак – малки банички с вегетариански пълнеж, поднесени с ароматен черен чай.

Носителят на медал от прочутия конкурс „Скариада” в Лесковац – Майстор Даци от ресторант „Котилото“, ще демонстрира умения в приготвяне на традиционната сръбска скара, която ще допълни с любимата си разрядка урбанес.

Ливанецът с френско сладкарско образование Хани Таук от сладкарница Карамел.бг, ще демонстрира как се правят най-добрите в България хрупкави френски кроасани.

Главният шеф-готвач на ресторант Гуркха Гунджа Б. Чокхал ще ни пренесе в Непал с вкусна зеленчуковата хангама – парченца от ситно нарязани и запържени в дълбок тиган зеленчуци, овкусени с ароматни индийски подправки.