Кери: САЩ и Китай ще оформят 21-и век

| от |

Отношенията между Китай и САЩ са най-важните в световната политика и двете сили ще „оформят 21-и век“, заяви американският държавен секретар Джон Кери преди посещението си в Пекин тази седмица.

В реч във Вашингтонския университет лидерът на американската дипломация говори за засилване на сътрудничеството между двете водещи световни сили, но също така се спря на споровете между тях, най-вече във връзка с кибершпионажа.

Той заяви, че „отношенията между Китай и САЩ са най-основните в днешния свят“ и допълни, че двете страни представляват една четвърт от световното население и една трета от икономиката на планетата.

Кери повтори също, че вече прословутото дипломатическо „преуравновесяване“ на Америка към Азиатско-Тихоокеанския регион „не е стратегическа цел, насочена срещу една страна“. Китай обвинява САЩ, че искат да оспорят водещата му роля в региона.

Американският държавен секретар трябва да отпътува днес за Париж, след което ще посети Пекин, за да подготви визитата идната седмица на президента Барак Обама. Американският президент трябва да започне азиатската си обиколка със срещата на Форума за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АПЕК) в Пекин, след която е планирана среща с китайския президент Си Цзинпин. /АФП/БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Кери: САЩ и Китай ще оформят 21-и век