Катар отрича финансиране на джихадистите от халифата

| от |

Високопоставени представители на Катар категорично отрекоха твърденията, че страната им поддържа финансово терористични групировки в Сирия като Ислямска държава, предаде Би Би Си.

Единствената подкрепа, която оказвали в Сирия, била в сътрудничество с ЦРУ и други западни и арабски разузнавания и била насочена към умерените противници на Башар Асад.

Коментарите се появиха в навечерието на визитата във Великобритания на шейх Тамим бин Хамад ал Тани. По-рано през октомври редица британски депутати заявиха, че има въпроси към близостта на Лондон и Катар поради твърденията във връзка с финансирането на халифата. Според кореспондент на Би Би Си Катар като най-голям инвеститор във Великобритания, бил възмутен от обвиненията за финансиране на ИД.

В миналото имаше увереност, че богати лица от емирството са правили дарения, а правителството е предоставяло пари и оръжие на радикални ислямистки групировки в Сирия. Широко разпространено беше мнението, че Доха има връзки с Фронта ал-Нусра, близък до Ал Каида. Но представители на емирството, включително и шефът на разузнаването му заявиха пред Би Би Си, че държавата им нямала какво да крие за подкрепата си за групировки, биещи се в Сирия за свалянето на режима на Асад. По думите им, след като през 2012 г. разузнаването на Доха поело отговорността за операциите в Сирия, сериозен финансов контрол бил въведен срещу ред подозирани финансисти и някои от тях били арестувани. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Катар отрича финансиране на джихадистите от халифата