Кървава баня след расистка стрелба в църква, 9 убити

| от |

9 души са жертвите на расистката стрелба в църква в Чарлстън, Южна Каролина.

Бял мъж е открил огън по присъстващите чернокожи в методисткия храм. Сред загиналите е и щатския сенатор, който е пастор в църквата, демократа Клемента Пинкни – 41, годишен, женен с две деца. Избран е за член на местния сенат на Южна Каролина през 1996 година, когато е само на 23 години, след което става част от щатския сенат през 2000 година.

Инцидентът е станал около 21 часа, съобщиха от местната полиция. Стрелецът все още се издирва. Заподозреният е избръснат бял мъж на около 21 година с пепеляво русо коса, носи сиво горнище, сини джинси и боти „Тимбърленд”.

„Вярвам,че това е престъпление от омраза”, заяви шефът на местната полиция Грегъри Мулън. Той потвърди, че 8 души са издъхнали на място, а деветата жертва е починала в болницата.

Кметът Джо Райли поясни, че присъстващите в църквата по време на стрелбата са участвали в молебен. „Това е необяснимо”, заяви още Райли „Това е възможно най-нетолерантното и жестоко деяние… Единствената причина, поради която някои може да влезе в църква и да стреля по богомолците е омразата”.

Началникът на полицията Мълън допълни: „Това е трагедия, която никое общество не трябва да преживява. Необяснимо е как някой влиза в храм и отнема живота на молещи се хора”.

Лидерът на афроамериканската общност Кристофър Кейсън е потресен от случилото се и нарече стрелбата „расистка”. „Уморен съм да ми казват, че не е правилно да съм ядосан. Сега съм страшно ядосан!”

В изявление, губернаторът на щата Ники Хейли помоли хората да се молят за жертвите и семействата им. „Докато не научим всички подробности около случая, никога няма да разберем мотивите на извършителя, който влиза на място за преклонение, за да отнеме чужди животи”, допълва тя.

Църквата Емануел е най-старата африканска методистка църква в южната част на САЩ. Тя е исторически паметник и е основно място за срещи на афроамериканската общност на юг от Балтимор. Основател на храма е Денмарк Весий, който е екзекутиран след като застава начело на робски бунт през 1822 година.

 
 
Коментарите са изключени за Кървава баня след расистка стрелба в църква, 9 убити