Фронтекс с карта на притока на нелегалните имигранти в ЕС

| от |
Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на страните членки (ФРОНТЕКС) представи карта за притока по суша и по море на нелегални
имигранти в Европейския съюз и най-вече в Източното Средиземноморие.
В доклад на агенцията се казва, че повечето от нелегалните имигранти остават в ЕС незаконно, тъй като макар и влезли с валидна виза, продължават да пребивават там и след изтичането на визата. Други пък влизат по суша и по море.
immigration
От картата става ясно, че повечето нелегални имигранти влизат в Европа през международни летища и че те са пристигнали на стария континент от всички възможни дестинации.
ПРЕЗ ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ
Общ брой на нелегалните имигранти: 6 390, от които 1670 от Афганистан, 949 от Косово и 860 от Пакистан.
ПРЕЗ ЗАПАДНОТО СРЕДИЗЕМНОМОРИЕ
Влезли са 6 400 души, от които 2 020 – алжирци, 1 410 с неустановена националност, 500 мароканци.
ПРЕЗ ЦЕНТРАЛНОТО СРЕДИЗЕМНОМОРИЕ
10 380 души, от които 3 390 сомалийци, 2 240 тунизийци, 1890 от Еритрея.
ОТ ИЗТОЧНИТЕ ГРАНИЦИ (ПО СУША)
Влезли са 1 600 души, от които 330 грузинци, 260 сомалийци и 200 афганистанци.
ОТ АЛБАНИЯ И ГЪРЦИЯ
5 500 души, от които 5 400 албанци, 40 македонци, 30 косовари.
ПРЕЗ ИЗТОЧНОТО СРЕДИЗЕМНОМОРИЕ
Влезли са 37 220 души, от които 9 560 афганистанци, 7 130 сирийци и 4 600 от Бангладеш.
ПРЕЗ ПУЛИЯ И КАЛАБРИЯ
4 770 души, от които 1 710 афганистанци, 1 160 пакистанци и 500 от Бангладеш.
Смъртни случаи – над 300 африкански имигранти при корабокрушение край Лампедуза в началото на октомври.
Но макар и трагедията край Лампедуза да шокира целия свят, тя не бе достатъчна, за да обезсърчи имигрантите, които продължават опасното пътуване от Африка до Европа през
Средиземно море.
frontex_039.prop_1200x720.4298b54bbd
Граничната служба на ЕС ФРОНТЕКС посочва, че повечето хора, пребиваващи нелегално в Европа, са стигнали до континента със самолет с валидна виза и просто продължават да пребивават и след изтичане на визата им. Агенцията преценява, че най-малко 72 хиляди души са влезли нелегално в ЕС по суша и море през 2012 г. Предполага се, че тази цифра може и да е
по-голяма.
Според доклада на ФРОНТЕКС за 2013 г., 51 на сто от имигрантите, влезли нелегално в Европа по суша и по море продължават своя път през Източното Средиземноморие, като
повечето от тях минават през Гърция, преди да продължат до Западните Балкани по суша или с помощта на морския транспорт до Италия.
И докато разкритията за нелегално преминаване на границите са регистрирали спад в района на Западното Средиземноморие – между Африка и Испания, опитите за приток на имигранти през района на Централното Средиземноморие, в това число и Италия, са отбелязали ръст през 2012 г., според доклада.
Много от тези бежанци се опитват да имигрират в други държави, за да избягат от насилието и бедността в страни като Сирия и Либия.
Загиналите стотици нелегални имигранти в началото на октомври накараха европейските ръководители да преразгледат миграционната политика на Съюза.
Европейският комисар по вътрешните работи Сесилия Малстрьом разпространи съобщение по-рано този месец, в което призова европейските държави да предоставят на ФРОНТЕКС данни, за да започне обстойно разследване и да бъде предприета спасителна операция в района на Средиземно море – от Кипър до Испания.
Наред с това ЕС обяви, че инсталира нова система за контрол на границите и изпраща ударна група в
Средиземно море, за да активизира усилията в тази насока, а през следващото лято се очаква Съюзът да преразгледа и политиката си за предоставяне на убежище.
Наблюдателите обаче не очакват намаляване на броя на плавателните съдове с имигранти, които ще правят опити да стигнат до бреговете на Южна Европа.
 
 
Коментарите са изключени за Фронтекс с карта на притока на нелегалните имигранти в ЕС