Кариерно изложение за българите във Великобритания

| от |

BG Careers Fair UK e първият по рода си кариерен форум за българските студенти и млади професионалисти във Великобритания, който ще им предостави възможността да се срещнат с някои от водещите компании на българския пазар. Събитието ще се проведе за втора поредна година на 8-ми март 2014г. в Лондон и за първи път на 9-ти март и в Единбург.

T14_7822

Изложението се организира от представители на обществото на българските студенти в London School of Economics и неправителствените организации „Обединени идеи за България“ и „Тук-там“ и с подкрепата на Посолството на Република България в Лондон, Българския културен институт в Лондон, back2bg.com и редица български студентски общества във Великобритания. Инициативата цели да вдъхнови завръщането в родината на българите от топ университетите на Острова, свързвайки ги пряко с най-желаните работодатели у дома.

По време на изложението участниците ще имат възможност да:
– се запознаят с условията за професионална реализация в България чрез масово изложение с щандове на водещи български компании от различни индустрии
– да проведат кратко индивидуално интервю с представител на участващите изложители
– научат повече за работната среда в България
– вземат участие в работилници с кариерна насоченост

Екипът, захванал се с организацията на изложението, се състои от млади и амбициозни българи със споделена визия за бъдещето и обединени от желанието да допринесат за това, което искат да виждат: все повече българи, прибиращи се в България. Целта на форума е да окаже помощ на българите на острова при намирането на позиции за работа или стаж и да им припомни колко разнообразни и многобройни са възможностите за кариерна реализация, които ги очакват вкъщи.

На миналогодишното издание присъстваха около 120 участници и 11 компании и организации, като 6 от тях успяха да намерят кадри посредством форума – както служители на пълен работен ден, така и стажанти. Присъстващите HR представители на всяка компания представиха информация за позициите и стажовете, които предлагат.

 

Към момента с потвърдено участие са следните фирми и сдружения: Bulwork, VM Ware, Telerik, Despark, Publicis Marc Group, Тук-Там, back2bg.

Голяма част от изложителите през март 2013 (Citibank, IBM, VMWare, Vivacom, Tlerik, Mondelez Internationa/Kraft foods, Обединена Българска Банка, Societe Generale Expressbank, Teach for Bulgaria, Тук-Там) потвърдиха, че са намерили подходящи кандидати благодарение на участието си във форума.

Десислава Василева, Mondelez International споделя :

“За нас това мероприятие е дългосрочна инвестиция (част от цялостната ни концепция с Employer branding
активности). Основните ни цели бяха да представим информация на младите хора за нас като компания, респективно
като работодател и да дадем ясна представа какво могат да очакват, ако решат да се върнат в България и да търсят
кариера в Kraft Foods. Също така и ние да придобием впечатление от студентите, които се ориентират към евентуално
връщане в България.”

За повече информация: http://bgcareersfair.com или info@bgcareersfair.com

 
 

Най-вероятният ден да бъдете зарязани от партньора наближава

| от chronicle.bg, по БТА |

Най-вероятният ден, в който може да бъдете зарязани от партньора наближава и той е 11 декември.

Тази неделя е набедена за най-фатална от статистиците, които внимателно анализирали думата „раздяла“ в постовете и статусите във Фейсбук. Съществуват различни теории относно това на какво се дължат тези разлъки.

По-стиснатите люде си дават сметка, че не си заслужава да се хвърлят пари на вятъра за подаръци за човека, с когото не са сигурни, че ще продължат. Други пък предпочитат скъсването на отношенията пред това да представят човека до себе си на семейството. Но не трябва да изключваме и влиянието на стреса – периодът около коледните и новогодишните празници е особено напрегнат и на мнозина не им издържат нервите.

Много тлеещи конфликти излизат наяве и от това страда любовната връзка. Ако все пак двойките преодолеят фаталния 11 декември, да не мислят, че всичко им се е разминало. Разлъките на Коледа и на Нова година намаляват, но рязко скачат през пролетта, предупреждава таблоидът.

 
 

И ний сме естети, и ний сме гледали на Ким Кардашиян дупарата!

| от в. "Сега" |

През последната седмица новостите в света на българската песенна култура бият като барабанен огън.

Социалните мрежи се възпалиха и кипнаха първо на почва Издислав и Фики Стораро, сега естетите и меломаниаците анализират Гери-Никол и новата й песен. Стръвта, на която кълват възмутените и вдъхновените, е рефренът: „яката дупара – кой ще я бара?“

Общо взето на Шопенхауер му е все тая, ама само Шопенхауер ли е естет на тоя свят? Едно магаре ли се казва Марко? И ний сме естети, и ний сме гледали на Ким Кардашиян дупарата!

***

Неслучайно на български основният офис на една компания се нарича седалище; и по-рядко – главен офис. У нас е по-важно да имаш дупара, нежели глава. Това е видимо и при други идиоми. На английски се казва – „трябва да имаш черва за еди-какво си“ (to have guts); на български за същото казваме – „трябва да имаш дупе“ (или евентуално топки). В дупарата сме куражлии!

***

Българо-македонският фолклор пази различни бивалици и небивалици с такава постройка: една работа се върши или с пари, или с дупара; пари нема – действайте.

***

В днешно време обаче има лидери едновременно с голяма и щедра дупара, но и приказно богати. От двете страни на един шпигел имаме две прекрасни корпулентни дупари. И не са стиснати – особено едната! Много обича да дава. На народа дава, но и на заслужили дупари дава – предимно обществени поръчки.

***

Благоразумието и прагматизмът ни учат: ако искаш мира, стой си на дупарата и кротувай! Но един неблагодарен дупарин пиян на мотика изрече непристойни и клеветнически думи за приключенията на Голямата дупара в Симитли.

***

Напънала се планината и родила мишка. Напънала се дупарата…

***

Дянков щеше да пляска дупарата на руската мечка. В действителност отиде и целуна пръстена, с извинение – влезе в управлението на голяма руска банка и икономически институт. На това му се вика дупара с две лица, казано на изящен език – това е стилът на Двуликия Анус.

***

И Христо Ботев е писал за Musculus gluteus maximus, но с ето такива възрожденски думи:

„Отзад кир Михалаки беше някак по-деликатен: вратът му – като талията на свинята, гърбът – като табашки кош, а под гърба – кръгла манастирска трапеза.“

Текстът е публикуван във в. „Сега“. 

 
 

10 страхотни роли на Ейми Адамс

| от chronicle.bg |

Покрай не безпричинната шумотевица около филмите „Първи контакт“ и „Хищници в мрака“, името на Ейми Адамс започна често да се върти в устата на критици и фенове.

Адамс определено е една от отличните актриси на Холивуд и прецизните й изпълнения със замах я вадят от клишето, че красивите жени не са добри актриси и обратното. Тя е носителка на награда „Сатурн“ , награда на „Гилдията на актьорите“ и две награди „Златен глобус“, номинирана е по пет пъти за награда на „БАФТА“  и награда „Оскар“  и шест пъти за „Сателит“.

Ако не сте гледали „Първи контакт“ и „Хищници в мрака“, ви препоръчваме максимално скоро да наваксате. През това време, вижте в галерията 10 роли на Ейми, които доказват, че освен красавица, е силна актриса.

 
 

Опитайте вкусове от четирите краища на света

| от chronicle.bg |

Празниците и добрата храна събират хора около масата. Именно затова в навечерието на коледните празници, ИКЕА предлага на посетителите си да опитат традиционни храни от Ирак, Непал, Сърбия и Ливан. На 10 декември Мулти Култи колектив гостува в магазина със специално кулинарно шоу.

Участници в събитието са четирима готвачи – емблематични представители на софийската гастрономична сцена, които ще представят кулинарното богатство на родните си страни.

Кулинарни умения ще демонстрира Фреди Бениамин от знаменития ресторант Ашурбанипал, който ще покаже магията на традиционната иракска кухня с топлото предястие самбусак – малки банички с вегетариански пълнеж, поднесени с ароматен черен чай.

Носителят на медал от прочутия конкурс „Скариада” в Лесковац – Майстор Даци от ресторант „Котилото“, ще демонстрира умения в приготвяне на традиционната сръбска скара, която ще допълни с любимата си разрядка урбанес.

Ливанецът с френско сладкарско образование Хани Таук от сладкарница Карамел.бг, ще демонстрира как се правят най-добрите в България хрупкави френски кроасани.

Главният шеф-готвач на ресторант Гуркха Гунджа Б. Чокхал ще ни пренесе в Непал с вкусна зеленчуковата хангама – парченца от ситно нарязани и запържени в дълбок тиган зеленчуци, овкусени с ароматни индийски подправки.