Кариера? Да, но къде?

| от |

Германците много обичат да ходят на почивка в чужбина, но когато става дума за кариерата им, предпочитат да останат верни на страната си. Защо е така и за подценяване ли е всъщност кариерата в Германия? Анализ на Дойче веле.

Докато оборотът на германските фирми в чужбина постоянно расте, готовността на служителите им да работят във филиал на същата фирма в чужбина намалява. Макар и германците да се славят като нацията, която най-много обича да пътува, това се отнася само до ваканцията им. Статистиката сочи, че малцина са онези, които се стремят да внесат екзотика в биографията си. Само 44 на сто от германците са склонни да работят в чужбина. Това сочи проучване на консултантската фирма The Boston Consulting Group (BCG) и електронната трудова борса Stepstone, в което са били анкетирани 200 000 души от цял свят, 16 000 от запитаните са германци.

Само 44% и от британците биха заминали да работят в чужбина. В САЩ готови да напуснат страната заради работното място са едва 35%. Организаторите на проучването признават, че не са очаквали подобни резултати. Общо 64 на сто от всички запитани биха обмислили такъв вариант. Най-готови да работят в чужбина са представителите от Арабския свят – над 90%. Немалко французи и холандци също са готови на подобна стъпка. Райнер Щрак от The Boston Consulting Group (BCG) е изненадан от поведението на французите, но се опитва да си обясни факта със сложната финансова ситуация в страната.

Кариерата в Германия не е за подценяване

Сред всички запитани се очертава една ясна тенденция: ако изобщо трябва да заминат за чужбина заради кариерата си, то тогава биха избрали САЩ. Това споделят 42% от анкетираните. Втората най-предпочитана страна е Великобритания, следвана от Канада и Германия.

За отбелязване е, че сред топ 10 на най-предпочитаните държави за работа не намират място икономически развити страни от Азия, но за сметка на това разтърсени от кризата страни като Италия и Испания са сред челните места. Като най-атрактивен град за работа в света е посочен Лондон, следван от Ню Йорк, Париж, Сидни, Мадрид и Берлин.

Интересна е групата на хората между 21 и 30 години. Младите хора са смятани за много по-отворени към идеята за престой в чужбина от всички други възрастови групи. Това потвърждава и проучването на The Boston Consulting Group (BCG) и Stepstone, поне що се отнася до американците и британците. Другояче изглеждат нещата в Германия – там и млади, и стари остават верни на страната си, щом става дума за кариера. Райнер Щрак не очаква тази нагласа да се промени. Дори и в случай че Германия забави икономическото си развитие, тя си остава една от страните, чиито предприятия най-осезаемо усещат липсата на кадри, което дава на квалифицираните работници свободата да избират. „Шансовете за кариера в Германия стават по-скоро по-добри, отколкото по-лоши“, казва Щрак.

Смяна на ценностите

Много млади работници са били в чужбина още по време на следването си, казва Роланд Хен, ръководител на отдел „Човешки ресурси“ във фирма Heraeus в провинция Хесен. Това ги отличава от предишните поколения, които получаваха възможност да излязат в чужбина едва благодарение на работодателя си. Онези, които като студенти вече са били в Австралия или във Валенсия, често след това нямат желание да събират още опит в чужбина.

„В Германия готовността за смяна на града заради работното място постоянно намалява“, споделя Кристоф Клайнер от фирмата за набиране на ръководни кадри Heidrick&Struggles. Семейството, приятелите, хобитата – всичко това за много германци днес е много по-важно от следващата стъпка по стълбицата към голямата кариера. Досега тази нагласа бе приписвана преди всичко на т.нар. генерация Y, на хората, родени след 1980 година, но Клайнен я забелязва вече и сред по-възрастните германци.

 
 

Ново приложение позволява да информирате близките си, че сте добре

| от chronicle.bg |

Знаете какво се случва с комуникациите в случай на извънредна ситуция. След терористичните атаки в Париж и Ница, опцията на Facebook човек да се „чекне“, че е в безопасност, осигуриха спокойствието на милиони.

Сега Google е създала съвсем ново приложение, с което можете автоматично да споделите с близките си къде се намирате и в какво състояние сте. То се казва Trusted Contacts и за момента е на разположение за Android, а скоро ще бъде достъпно и за iOS устройства.

Ползването на приложението е лесно – избирате конкретни хора в адресната си книга като „доверени контакти“, приятели или членове на семейството ви. Когато отворят приложението, те ще бъдат в състояние да видят дали сте „активен“, дали сте били активни в последния час, или дали вашето устройство е с паднала батерия.

Тези „доверени контакти“ също могат да поискат да научат вашето местоположение, ако смятат, че може би сте в опасност. Приложението предлага прозорец, за да одобрите или да отхвърлите искането, но местоположението ви във всички случаи ще бъде видимо.

Разбира се, Google са предвидили потребителите да могат да ограничат тази опция от настройките, за да се предпазите от нежелано проследяване.

Източник: PC World

 
 

Gipsy King: Кралският S-Class от Vilner

| от chronicle.bg |

Това, което виждате на снимките, е един от най-новите проекти на Art Studio Vilner. Автомобилът е топ изпълнението на Mercedes-Benz S-Class, като изключим S 65 AMG и Maybach, който реално е позициониран, като отделен модел.

Клиентът е избрал мощният 585 к.с. S-Class, с топ оборудване, но каталогът с опции на Mercedes-Benz така и не е успял да отговори напълно на желанията му за интериор, дори в секциите с AMG и Designo предложения. Това насочва ’The King’ – ще го наречем така, защото ни помоли да запазим името му в тайна -, към Art Studio Vilner.

мерцедес, кола

Фина черна кожа и алкантара, ромбоидно-квадратен десен, изразен чрез бели, контрастни шевове. Vilner изпълняват дори стелките от кожа с квадратна графика, като същият десен е повторен и от двете страници на таблото с алкантарата, които през повечето време остават скрити от затворените предни врати. Пресичащите се бели шевове вървят през централните области на седалките, отстрани на централния тунел, както и по тавана на автомобила. Кората на капака на багажника също е получила фино отношение, алкантара и бели шевове в квадратни графики.

мерцедес, кола

Секции от алкантара и фина кожа „Напа“ правят волана едновременно приятен за окото и на допир. Алкантара покрива гърба на вътрешното огледало, гърбовете на подглавниците и всички оригинално оставени голи пластмасови елементи в интериора. Тя присъства и на тавана, както покрива дори отварящото се „яйце“, което помещава бутоните за набиране на телефонни номера.

мерцедес, кола

2015 Mercedes-Benz S 63 AMG, 5461 куб. см, V8, 585 к.с., 900 Нм, 7 ст. автоматична, задно задвижване, 2045 кг.

 
 

Рецепта за никулденски шаран

| от Chronicle.bg, по Webcafe.bg |

Днес празнуваме Никулден, празникът на свети Никола Мирликийски, покровител на моряците, рибарите и банкерите. По традиция на този ден се яде риба, имен ден празнуват Николай, Никола, Николина, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко.

Свети Николай е един от светците на ранната християнска църква, живял през трети век в Патара, днешна Мала Азия. Той е почитан и от православни, и от католици. Мощите му се пазят в италианския град Бари.

През целия си живот Свети Никола помагал на страдащите, защитавал невинните, укрепвал слабите със словото на истината и вярата.

Яденето на риба на празника е свързано с Коледните пости, които забраняват ядене на месо, но разрешават рибата на празници и в някои по-леки дни от поста, както и заради връзката на свети Никола с морето и рибарите.

Според традицията се яде шаран във вид на рибник, но много хора предпочитат други риби, които да сложат на трапезата на празника.

По-случай празника ви предлагаме рецепта за приготвянето на шаран.

Необходими продукти:

1 шаран
200 гр. домати

За плънката:

2 глави лук
1 морков
1 целина
2 скилидки чесън
1/2 чаша ориз
150 грама стафиди, орехи
Девесил, розмарин, мащерка
Сол, черен пипер

Шаранът се почиства, измива и осолява.

Лукът и морковите се нарязват на ситно и се запържват до златисто, прибавя се почистеният ориз и подправките. Сместа се задушава с малко гореща вода. Шаранът се пълни с нея и се прихваща с клечки за зъби или се зашива с конец по стар тертип. Около рибата в тавата се поставят нарязаните на кубчета или смлени домати, овкусени със сол.

Поставете няколко резена лимон върху пълнения шаран и запечатайте с фолио. Пече се 2 часа във фурна на температура от 180 градуса.

Приятен апетит.

 
 

Рецепта за тортиля

| от Росица Гърджелийска |

Готвенето през седмицата често минава през битовия дискурс на „Трябва да има нещо за ядене“. Но през уикенда имаме време за нещо по-гурме. Представяме ви рецепта на Росица Гърджелийска, която работи във филмовата индустрия, но обича да готви и да пътува. Живее няколко години във Великобритания, преди да се завърне в България. Обича да пътува до интересни места по света. В блога на Росица www.primalyum.co.uk може да намерите рецепти за интересна и здравословна храна, както и истории за пътешествия.

Тортилята е лесна за приготвяне, вкусна, че даже и диетична! Това е бърз начин да приготвите специална уикенд закуска или дори да вземете с вас за обяд в офиса.

Нужни продукти:

За царевичната тортиля:

2 ч.ч. царевично брашно

2 ч.ч. вода

2 яйца

сол и пипер

малко олио за тигана
За домашната майонеза:

1 жълтък

250гр олио (от гроздови семки ако имате възможност)

1 ч.л. висококачествена дижонска горчица

1 с.л. ябълков оцет

сока на 1 лимон

сол и пипер
Допълнително:

1 омлет

маруля

маслини

+ всичко останало, за което сърцето ви жадува!

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата и добавете към тях водата, брашното, сол и пипер. Разбъркайте, докато се получи хомогенна смес и оставете настрана да набъбне.

През това време може да направите майонезата като разбиете жълтъка и горчицата, използвайки миксер.
Бавно започнете да добавяте олиото, буквално капка по капка. Дайте си време и не бързайте. Сместа ще започне да се сгъстява.

Като стигнете средата на олиото, добавете оцета, който ще разреди и избели сместа.

Продължете бавно да добавяте олио, докато то свърши.

Добавете бавно лимоновия сок и продължете да разбивате. Сместа вече трябва да е почти напълно бяла и гъста точно толкова, колкото купешката.

Добавете сол и черен пипер по вкус.

Заемете се със тортилите. Загрейте няколко капки олио в незалепващ тиган. 

Разбъркайте сместа добре и когато тиганът се е нагрял, добавете 1 черпак и с кръгови движения направете палачинка. След 2 минутки обърнете палачинката и продължете да готвите още малко. Прехвърлете в чиния и захлупете с капак или покрийте с готварска хартия.

От сместа ще успеете да направите около 8-10 тортили.

Поставете 1 в чиния, намажете с майонезата, сложете марула, омлета, маслини и каквото още искате.

Завийте тортилята като дюнер и воала!

тортия