Каракачанов: Нямаме полезен ход освен оттегляне на подкрепата

| от |

Нямаме друг полезен ход освен оттегляне на подкрепата за правителството.

С тези думи лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов коментира пред журналисти в Народното събрание новината, че за областен управител на София град е назначен зам.-председателят на Народна партия „Свобода и достойнство“ (НПСД) Веселин Пенев, предаде репортер на БГНЕС.

Каракачанов и Валери Симеонов се срещнаха в парламента с министъра на отбрана Николай Ненчев, като трябваше да обсъдят назначението на зам.-министъра на отбраната Орхан Исмаилов. Според ПФ той е кандидатура лично на председателя на НПСД Корман Исмаилов, има връзка с чужди служби и е опасен за националната сигурност.

От медиите Каракачанов научи за назначението на Пенев за областен управител и обяви, че „това допълнително влошава нещата“. Единственият полезен ход за ПФ изглежда оттегляне на подкрепата, ако това назначение наистина е факт, призна Каракачанов. Такова решение обаче може да бъде взето единствено от политическия съвет на коалицията, който ще се събере в началото на следващата седмица, каза той. „Това е поредната неприятна новина“, каза Каракачанов в отговор на журналистически въпроси, свързани с Веселин Пенев. Ако при първия случай нещата не са били ясни и е станало в бързината, то след разговори преди една седмица да се назначава зам.-председател на тази партия за областен управител на София, това доста усложнява нещата, заяви лидерът на ВМРО.

Още в началото от ПФ са били категорични, че за тях е неприемливо представители на НПСД да заемат ръководни постове, каза той. „Няма малко бременна жена и малко дървено желязо“, каза Каракачанов и добави, че при срещите с Борисов той е заявил, че ще се съобрази с мнението на ПФ относно НПСД. След като една партия с един представител в парламента може да получи такива властови позиции, за какво говорим, попита той. Запитан ще търси ли нова среща с Борисов лидерът на ВМРО отвърна, че ако информацията за Пенев е истина, той не вижда смисъл да се търси нова среща.

Запитан дали е възможно това назначение да е провокация, което цели нарочно ПФ да бъде накаран да оттегли подкрепата си, Каракачанов отвърна, че „започна да мирише на това“. „Полезният ход може би е единствен. Остана само един ход в тази ситуация – оттегляне на подкрепата“, каза той.

Във връзка с възможността да бъдат разполагани танкове на НАТО в България Каракачанов обяви, че ако това ще се случи във връзка с учение, то танковете после могат да си отидат. „Разполагане на допълнителни танкове само би усложнило ситуацията и отношенията ни с Русия“, каза той и добави, че ако целта е танковете да засилят нашите отбранителни сили, то защо правителството на ГЕРБ е нарязало българските танкове и е свело бройката им до 80 бройки. „Много глупаво и необмислено“, нарече това решение той.

„Както виждате, г-н Пенев не е от друг етнически произход, но реакцията ни е същата. Това потвърждава тезата ни, че позицията ни е принципна, а не става въпрос за етнически произход, вероизповедание или име“, завърши Каракачанов. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Каракачанов: Нямаме полезен ход освен оттегляне на подкрепата