Караджич: Бях истински приятел на мюсюлманите

| от |
Радован Караджич беше арестуван в автобус в Белград през юли 2008 г.

Аз бях истински приятел на мюсюлманите, но всичко това беше заметено под килима от прокуратурата, заяви в заключителната си пледоария пред съда в Хага Радован Караджич.

Той е на подсъдимата скамейка по 11 обвинения, сред които за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Караджич пое „морална отговорност“ за извършените от босненските сърби жестокости по време на войните от 1992 до 1995 г., той отрече обвиненията, включително за ролята си в клането в Сребреница.

Той почти изнесе лекция на прокурорите.

„Зная истината, прокуратурата знае истината, те опитват да заблудят съда“, заяви той и дори се идентифицира с целия сръбски народ, който бил изправен на подсъдимата скамейка.

Според прокуратурата Караджич, покойният сръбски президент Слободан Милошевич и генерал Ратко Младич са действали заедно за „прочистването“ на босненските мюсюлмани и хървати от сръбските територии след разпадането на Югославия през 1991 г. Освен за геноцид, Караджич е съден и за 44-месечната обсада на босненската столица Сараево, която приключи през ноември 1995 г. с около 10 хил. убити.

Окончателната присъда по петгодишното дело не се очаква преди края на 2015 г.

Караджич беше арестуван в автобус в Белград през юли 2008 г. и делото срещу него започна през октомври следващата година. Той отсъстваше в началото на процеса, като заяви пред съдиите, че нямал адекватното време да се подготви.

Когато в крайна сметка направи встъпителната си пледоария през март 2010 г., той заяви пред съдиите, че жестокостите по време на войната, за които са обвинявани босненските сърби, били организирани от техните мюсюлмански врагове и че клането в Сребреница е „мит“. На по-късен етап от делото той каза, че „трябва да бъде възнаграден“, защото е направил всичко възможно да избегне кървава гражданска война в Босна. / News7

 
 
Коментарите са изключени за Караджич: Бях истински приятел на мюсюлманите