Канадски журналист беше уволнен заради фалшиви репортажи

| от |
Канадският журналист Франсоа Бугинго, който може да е измислял репортажи от конфликтни зони от 20 години насам, беше уволнен в събота.
Всичките работодатели на Бугинго в телевизията, радиото и в печатните медии го освободиха, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

41-годишният журналист, родом от Конго, беше обвинен в разследване на сп. „Прес“, че е измислил репортажи в Либия, в Сомалия и в Босна.

Разследването поставя под съмнение и други репортажи, опирайки се на свидетелствата на журналисти, които Франсоа Бугинго твърди, че е срещнал по време на работата си.

„Прес“ съобщава, че журналистът наскоро е признал, че никога не е ходил в либийския град Мисрата.

Бугинго заяви във „Фейсбук“, че е „смаян“ от твърдението на сп. „Прес“ и изрази съжаление за действията на работодателите си. Той увери, че винаги е съобщавал „проверена и солидна информация„.

Професионалната федерация на журналистите от Квебек, чийто член е Бугинго, заяви че обвиненията срещу него „могат да навредят на доверието към журналистическата професия„.

Отчитайки тежестта и системния характер на отправените обвинения„, федерацията подкани Бугинго да даде обяснения. / dir.bg

 
 
Коментарите са изключени за Канадски журналист беше уволнен заради фалшиви репортажи