Канада внесе заявление в ООН за разширяване на континенталния си шелф в Атлантика

| от |

Screenshot_5

Канада внесе заявление в ООН за разширяване на континенталния си шелф в Атлантическия океан с 1,2 милиона квадратни километра, заяви в изявление канадския външен министър Джон Бърд.

По негови думи заявлението е подадено до 7 декември, в съответствие със срока заложен в Конвенцията на ООН по морско право от 1982 година.

„Заявлението за континенталния шелф в Атлантическия океан е важна стъпка в реализирането на приоритетната ни задача за получаване на международно признаване на правата на Канада за разширяването на територията на шелфа й”,заяви Бърд.

Конвенцията на Организацията на обединените нации по морско право (UNCLOS) предвижда, че континенталният шелф на крайбрежна държава включва повърхността на морското дъно и недрата на подводния район, който се разпростира отвъд нейното териториално море по цялото протежение на естественото продължение на сухоземната територия до външния ръб на окрайнината на континента или на разстояние до 200 морски мили от изходните линии, от които се измерва ширината на териториалното море, там, където външният ръб на окрайнината на континента не се разпростира до това разстояние.

Конвенцията също така признава, че крайбрежните държави имат суверенни права над природните ресурси на морското дъно и неговите недра на континенталния шелф, както и юрисдикцията над определени дейности като морски научни изследвания. Континенталният шелф отвъд 200 морски мили е разговорно известен като „разширен или външен континентален шелф“. Около 85 страни, включително Канада, се смята, че имат по-дълъг континентален шелф.

 
 
Коментарите са изключени за Канада внесе заявление в ООН за разширяване на континенталния си шелф в Атлантика