Камерън: Справянето с „Ислямска държава“ ще отнеме години

| от |

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че „Ислямска държава“ представлява доказана заплаха за живота на британците. Това стана по време на обсъждането в Камарата на представителите на приетата от кабинета резолюция, в която той одобрява нанасянето на въздушни удари срещу джихадистите. По-късно днес парламентът трябва да гласува документа. Според премиера иракското правителство е поискало подкрепата на Лондон. Камерън обаче призна, че само въздушните удари няма да решат проблема и затова бомбардировките трябва да бъдат част от широкообхватен план.

Ще бъда директен – не твърдя, че само с въздушни удари проблемът може да се реши. Той изисква широкообхватна стратегия, включително стабилно иракско правителство и добре организирани иракски сили, тъй като те ще бъдат тези, които ще трябва да се справят с ислямистите на място.

Дейвид Камерън посочи и че справянето с „Ислямска държава“ може да отнеме години: Това ще бъде мисия, която ще отнеме не месеци а години, но аз мисля, че ние трябва да се подготвени за подобно нещо.

Основните политически партии подкрепят нанасянето на удари по позиции на „Ислямска държава“ в Ирак, но има и депутати, които са против. Няколко представители на Лейбъристката партия изпратиха писмо до вестник „Гардиън“, в което посочват, че бомбардировките само ще влошат ситуацията. / БНР

 
 
Коментарите са изключени за Камерън: Справянето с „Ислямска държава“ ще отнеме години