Камерън обяви плана си за победа на изборите през 2015

| от |

Британският премиер Дейвид Камерън обяви подборен план за победа на парламентарните избори през 2015 г. Той предвижда пакет от мерки в помощ на британците в нужда и спиране на подкрепата за британската Партия на независимостта (ЮКИП).

В края на ежегодния конгрес на Консервативната му партия Камерън обяви пакет от предложения, дори намаляване на данъците с цел увеличение на заетостта. Според него това ще „накара всички с гордост да наричат Великобритания свой дом“. Макар че в речта си той само веднъж спомена ЮКИП и нейния лидер Найджъл Фараж, премиерът отдели голямо внимание да призове гласоподавателите да се присъединят към евроскептиците на изборите през май 2015 г.

Конгресът в Бирмингам бе засенчен от страховете за нарастващата подкрепа за ЮКИП след като двама депутати от консерваторите напуснаха партията и се присъединиха към ЮКИП. „Други партии проповядват за смелия нов свят. Ние разбираме, че трябва да започнете с реалния свят и да го направите по-добър“, подигра се той на ЮКИП.

Дясноцентристките консерватори, които са основните партньори в коалиционното правителство заедно с либералдемократите, в момента изостават с няколко пункта от опозиционната Лейбъристка партия според повечето социологически проучвания. Макар че повечето анализатори прогнозират, че ЮКИП може да получи само няколко места в парламента след изборите, консерваторите се притесняват, че това може да им коства хиляди гласове, следователно и повече места за лявоцентристките лейбъристи начело с Ед Милибанд.

Камерън се пошегува, че гласоподавателите могат да „си легнат с Найджъл Фарадж и да се събудят с Ед Милибанд“ в нощта след изборите. Той описа гласуването като пряка битка между лейбъристите и консерваторите.

За данъците Камерън обеща да промени системата, така че хората, които работят по 30 часа седмично с минимално заплащане от 6,50 паунда (8,35 евро) на час, да не плащат данък за доходите си. За хората, които получават големи възнаграждения, ще има по-висок праг, над който ще се заплаща данък от 40% от 41 900 до 50 000 паунда заплата. Тези мерки ще засегнат около 30 милиона души.

Камерън обеща още, че контролът над имиграцията ще бъде „в центъра“ на неговите планове за предоговаряне на отношенията на Великобритания с ЕС преди планирания референдум за напускане на Евросъюза през 2017 г. Той обеща, че консерваторите ще отменят Закона за човешките права и ще го заменят с Британски закон за правата, който да затвърди върховенството на британския парламент над Европейския съд за правата на човека.

Освен това бе дадено обещание и за постигане на „цялостна заетост“, т.е. елиминиране на безработицата във Великобритания, ако консерваторите спечелят парламентарните избори./АФП

 
 
Коментарите са изключени за Камерън обяви плана си за победа на изборите през 2015