Какво знаем за атентаторите до момента

| от chronicle.bg, по Guardian |

Френските власти обявиха, че седем атентатори са загинали по време на терористичните атаки, а осми, за когото се вярва, че е „директно свързан“ с атентата, е избягал.

Белгийските власти са арестували седем души във връзка с атентатите. Имената на двама от тях бяха официално потвърдени по-рано – един от загиналите атентатори и един, който се издирва. Появява се обаче информация и за останалите заподозрени. Сред тях има трима братя – един мъртъв, един арестуван и един – обявен за издирване.

Един от атентаторите е свързван с белгийски джихадист от ИД, за когото се предполага, че има роля в разбита през януари джихадистка клетка.

По-рано днес властите обявиха името и на още един от атентаторите – Сами Амимур.

Ето всичко, което знаем до момента за хората, отговорни за терористичните атаки във Франция:

Нападателят от „Батаклан“

Омар Исмаел Мостефай беше първият, чието име беше обявено от френските власти. 29-годишният мъж с алжирски произход е израснал в парижкото предградие Куркурон. Той има криминално досие заради серия дребни престъпления. Идентифициран е по откъснат пръст, открит в концертна зала „Батаклан“, където се е самовзривил чрез колан от експлозиви.

Той е направил впечатление на френското разузнаване, когато през 2010 година е започнал да прекарва много време в джамия с радикални връзки. Разузнаването губи следите му през 2013 година, когато се предполага, че е пътувал до Сирия.

Брат му казва, че не са разговаряли от години. Той беше задържан за разпит заедно с общо шестима роднини на Мостефай, сред които баща му и снаха му.

През 2010 година Мостефай е бил обект на разследване за радикализация, но прокурорър е постановил, че Мостефай никога не е бил член на терористична организация. Полицията проверява дали е пътувал наистина до Сирия през 2013-2014 година. Предполага се, че в джамията, която е посещавал, е станал последовател на белгийски имам, обявен за радикален ислямист.

Билал Хадфи

Билал Хадфи е друго име, което изплува около атентатите. Той е живял в Белгия и се предполага, че се е бил за „Ислямска държава“ в Сирия.

Сами Амимур

Това е вторият от атентаторите, самовзривили се в концертна зала „Батаклан“.

Той е роден в Дранси, близо до Париж, на 15 октомври 1987 година. Семейството му живее в Бобини в северната част на Париж, където полицията е направила проверки тази сутрин. След идентификацията му разследващите са започнали обиски в парижкото предградие Бобини и са задържани трима негови близки за разпит.

Амимур става известен на службите за сигурност, след като през 2012 година е направил опит да замине за Йемен. Година по-късно нарушава мярката си за неотклонение и срещу него е издадена международна заповед за арест, уточняват от прокуратурата.

Ахмед Алмохамед

Паспортът на 25-годишния Ахмед Алмохамед беше открит близо до „Стад дьо Франс“ след бомбардировките. Той има статут на бежанец, който е преминал през Гърция и Сърбия, преди да стигне до Франция. Френските власти обаче не са потвърдили дали отпечатъците на Алмохамед съвпадат с тези на атентатора, до който е намерен паспортът.

Според гръцкото издание Protothema Ахмед е имал спътник – Мохаммед Алмухамед. Подобна информация обаче към момента не е официално потвърдена.

Заподозреният беглец

Салах Абдеслам е издирван от полицията. Предполага се, че 25-годишният мъж е наел черния Volkswagen Polo, използван от нападателите в „Батаклан“. Той е роден и живял в Белгия, но френските власти го описват като французин.

В часовете след атаката френската полиция е спряла Абдеслам на белгийската граница. В колата е имало още двама души, но тримата са пуснати да продължат по пътя си, защото имената им не са били в нито един списък на издирвани.

Атентаторът от булевард „Волтер“

Ибрахим Абдеслам е брат на избягалият Салах. Той е идентифициран като мъжа, наел Seat-а, използван за атаките. Той е отговорен за самоубийствения атентат в кафе Comptoir Voltaire. 31-годишният Ибрахим е французин, който е живял в Белгия.

Другите

Предполага се, че третият брат Абдеслам, чието име остава тайна, е сред седмината арестувани в Моленбеек – Сен-Жан в събота във връзка с атаките. Той твърди, че е невинен и адвокатите му се опитват да го освободят.

Задържани са още няколко души в Тулуза, Гренобъл, Жемон и Бобини. Предполага се, че задържаните в Тулуза не са пряко свързани с атаките, но арестите им са проведени във връзка с извънредното положение, въведено от президента Франсоа Оланд във Франция.

 
 
Коментарите са изключени за Какво знаем за атентаторите до момента