Какво убива банкерите?

| от |

3192341460_b27a660239_o

Все повече западни банкери умират при странни обстоятелства. Само пред тази година са загинали вече 14 топ мениджъри на водещи международни банки. Много от тях, според официални версии, са се самоубили.

Някои са ги разстреляли заедно със семейството, а причините за смъртта на други и досега остават неизвестни. Това може да се смята за просто съвпадение или свидетелство за депресивната ситуация в банковия сектор. А може зад тези масови преселвания в другия свят да стои нещо друго?

За вълната от самоубийства сред банкерите започнаха да говорят още през февруари. Тогава в продължение на две седмици петима видни служители на международни банки си уредиха сметките с живота. Към момента списъкът с банкери, починали при странни обстоятелства, включва вече четиринадесет имена. Сред тях има и пенсионери и млади хора. Но досега много експерти отказваха да свържат дейността на банките и трагедиите на служителите си. Анализаторът Анна Бодрова смята, че за това няма никакви основания:

– Най-вероятно това е просто поредица от събития, които са съвпаднали по време, място и значимост за сектора. Според мен няма фундаментални основания да се твърди, че тези инциденти имат връзка.

Можем просто да си представим какво натоварване изпитват съвременните офис служители. След резултатите от финансовата криза и предвид засиления контрол в банките сега има изключително много работа. Затова в създалата се ситуация на банковите служители наистина им е тежко, отбелязва Анна Бодрова:

– Натоварването на топ мениджмънта в банковия сектор е сериозна. След кризата през 2008 г. Европейската централна банка съвместно с други регулаторни органи в пъти засили контрола върху дейността на всякакви банкови структури. Изискванията станаха по-строги, натоварването силно нарасна.

Прието е да се смята, че пикът на световната финансова криза е бил през 2008 г. Сега страните се опитват да се справят с последствията. Защо тогава банкерите стигат до отчаяние днес? Американският журналист Джералд Селенте смята, че през 2008 г. хората все още наивно са вярвали, че случващите се тогава икономически процеси са били естествени, макар и твърде неприятни. Тогава те не са знаели за онези спекулации, които наистина скрива банковият сектор. Сега Брюксел, Германия, Великобритания и САЩ разследват случващото се и се разкриват много нелицеприятни факти. А онези, които твърде много са знаели или дори са участвали в мръсни банкови работи, повече не виждат друг изход, освен изходът през прозореца.
Гласът на Русия

 
 
Коментарите са изключени за Какво убива банкерите?