Какво става в Донецк и Харков?

| от |

В Източна Украйна става все по-страшно: проруските активисти, завзели сградата на областната управа в Донецк, обявиха създаването на Донецка народна република. А в Харков искат референдум за присъединяване към Русия, предава Дойче веле.

0,,17547444_303,00

На 06.04. проруски демонстранти щурмуваха редица правителствени сгради в Донецк, Харков и Луганск. Днес проруските активисти от Донецк обявиха създаването на Донецка народна република, като до 11-ти май щял да се проведе референдум по въпроса. Те настояват Русия да изпрати „омиротворителни части“, в случай че Украйна прояви агресия. Над окупираната сграда на областната управа в Харков пък се развява руският флаг. Част от проруските активисти в сградата са маскирани. Те настояват за провеждането на референдум за присъединяване към Русия. Същевременно украинските медии съобщават за сблъсъци между проруските активисти и привържениците на централното правителство.

Временният премиер на Украйна Арсений Яценюк обвини Русия за безредиците. Те били „част от плана за дестабилизация, за да може една чужда армия да навлезе в украинска територия“, каза Яценюк на заседание на кабинета. „Сценарият е написан от Руската федерация, а единствената му цел е раздробяването на Украйна“, изтъкна още премиерът. Юлия Тимошенко, която се кандидатира за президентския пост на Украйна, също предупреди, че Русия се опитва да анексира украински територии и призова за твърди мерки срещу „сепаратистите“.

Как реагира Брюксел?

Европейската комисия наблюдава със загриженост случващото се в Украйна. „Ние категорично подкрепяме суверенитета и териториалната цялост на Украйна и в това отношение сме изцяло на страната на украинското правителство“, каза говорителката на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност. „Еврокомисията настоява за деескалация на кризата, за да се избегне по-нататъшното дестабилизиране на Украйна“, добави говорителката. Според ЕК различните политически цели в Украйна трябва да се преследват единствено с мирни средства, в съзвучие с демократичните стандарти и нормите на правовата държава. Както е известно, ЕС заплашва Русия с икономически санкции, в случай че след присъединяването на Крим се опита да дестабилизира Украйна.

 
 
Коментарите са изключени за Какво става в Донецк и Харков?