Какво ще се случи, ако Русия затвори въздушното си пространство за западни авиокомпании?

| от |

Рик Ноук, в. „Вашингтон пост“

След като новите санкции на Европейския съюз надвиснаха над Русия, тя обяви, че обмисля да блокира международните полети през своето въздушно пространство. Руският премиер Дмитрий Медведев визираше всички западни авиокомпании, но реално подобни ограничения ще засегнат преди всичко европейските авиокомпании, които предлагат преки полети до Азия.

Необходимостта да се „заобикаля нашето въздушно пространство може да доведе до фалит на много авиокомпании, които и без това балансират на границата на оцеляването“, заяви Медведев пред руския бизнес вестник „Ведомости“.

Но вероятно ли е това да се случи, предвид онова, което знаем за значението на руското въздушно пространство?

Забраната за преминаване на западни авиокомпании може наистина да представлява сериозен проблем за тях, предвид факта, че Русия е най-голямата по площ страна в света и се намира между Източна Азия и Европа. Подобни санкции обаче може да имат и отражение върху самата Русия. Ето три важни аспекта, които трябва да имаме предвид:

Руското въздушно пространство често се използва от европейски авиокомпании

Медведев не поясни дали под „западни авиокомпании“ се визират и тези на западни съюзници като Южна Корея. Ако приемем, че потенциалните санкции са доста ограничени и засягат само европейските авиокомпании, можем да определим кои полети ще бъдат засегнати. Анализ на всички полети над европейското и конкретно над руското въздушно пространство, сравнен с всички самолети на 60-те най-големи европейски авиокомпании в 2 часа следобед днес, показва, че броят на самолетите изглежда лесно управляем, поне на пръв поглед.

Данните, осигурени от сайта Флайтрадар24 за УърлдВюз за 1 септември обаче показват, че европейските и американските авиокомпании всъщност са оператори на повечето чужди полети над Русия. Авиокомпаниите, за които би било най-вероятно да бъдат засегнати от санкции, са „Луфтханза“, „Кей Ел Ем“, „Ер Франс“, „Бритиш еъруейз“, „Финеър“, „Юнайтед еърлайнс“, чешките авиолинии, „Делта еърлайнс“, Скандинавските авиолинии (SAS), „Изиджет“ и „Уизеър“. Така че можем да сме напълно сигурни, че европейските и американски авиокомпании наистина ще бъдат засегнати – но до каква степен?

Европейците имат алтернатива

Да се върнем към изказването на Медведев, предричащо банкрута на някои западни авиокомпании, ако Русия им забрани да използват въздушното й пространство. Най-важните авиокомпании, които се виждат в списъка горе, са предимно големи компании с операции по цял свят, които в момента изглеждат стабилни.Нещо повече, това не е първият случай, при който Русия заплашва някои от тези авиокомпании да им откаже правото да летят над нейна територия. През 2007 г. тя забрани на товарните самолети на „Луфтханза“ да преминават през въздушното й пространство в очевиден опит да принуди компанията да премести регионалния си въздушен център в Сибир. Вместо това Луфтханза отклони полетите си през Казахстан, но накрая се отказа и премести в Сибир регионалния си транзитен център.

„Отклоняването на полетите над Северния полюс или южните алтернативи са нещо, в което европейците имат опит. Не много отдавна Русия принуди всички самолети, летящи над страната, да кацат в Москва. Много чужди авиокомпании реагираха, избирайки с 20 на сто по-дълги маршрути на север или на юг, които избягват руското въздушно пространство“, обяснява Хансочен Ехмер, професор по мениджмънт на авиацията, специализиращ в конкуренцията между международните авиокомпании.

Русия ще се самонакаже

Ако Русия забрани полетите на западните авиокомпании, тя ще се изправи и пред преки икономически последствия. В момента Русия получава такси, сравними с данъци, налагани на чуждите авиокомпании, желаещи да летят през въздушното пространство на страната. Макар че тези средства са значителни за авиокомпаниите, все пак е по-евтино да ги плащат, отколкото да отклонят полетите си, така че да заобикалят руското въздушно пространство. Ако обаче европейските авиокомпании бъдат принудени да променят маршрутите си, Русия ще загуби тези приходи. С други думи, ако Русия наложи санкции на западните авиокомпании, тя всъщност ще наложи санкции и на самата себе си. /БТА/

 
 
Коментарите са изключени за Какво ще се случи, ако Русия затвори въздушното си пространство за западни авиокомпании?