Какво се случва с мозъкa, докато спим?

| от |

Според резултатите от изследването, проведено от учени от Кеймбридж и Париж, мозъкът е все още активен, докато спим. Проучването е публикувано в списание Current Biology, предава BBC.


По време на сън мозъкът може да изпълнява сложни задачи, особено когато става дума за рутинни задачи, смятат учените, които за проучването използвали електроенцефалограмa (ЕЕГ), с чиято помощ да отчетат мозъчната дейност на участниците. Изследването се е провело, докато анкетираните са били будни и решавали задачи, най вече свързвали думи. Проучването продължило и след като те заспали. Тяхната мозъчна активност е показала, че те продължават да дават точни отговори, макар, че решавали задачите много по-бавно, отколкото когато са будни.

„Показахме, че мозъкът по време на сън може да бъде по-активен, отколкото се предполагаше до сега. Това обяснява някои ежедневни преживявания, като чувствителността при споменаването на нашето име в съня или специфичния звук на алармата, докато не реагираме по същия начин на също толкова силни, но по-малко познати звуци „, казва Сид Куидер от университета в Париж.

_dreaming-spl

Той смята, че хората са в състояние да решават прости уравнения, докато заспиват, а след това, когато спят дълбоко, да открият дали резултатът е верен или грешен.

Мозъкът може да пресметне някои задачи, но някои задачи, които не може да се автоматизират биват забравяни, когато заспиваш. Следващата задача на учените е да открият по какъв начин мозъкът може да се използва по-ефективно докато спим.

 
 
Коментарите са изключени за Какво се случва с мозъкa, докато спим?