Какво предстои след победата на Ердоган

| от |

На 28 август турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган ще наследи сегашния президент Абдула Гюл. Ердоган спечели президентските избори в неделя още на първия тур.

На тези избори за първи път турският народ избра пряко държавния си глава. Ситуацията предизвика известна несигурност за това какво предстои да се случи. Ето как стъпка по стъпка Ердоган ще се премести от поста на премиер в президентския дворец.

Въпреки победата си Ердоган все още е официалният министър-председател на Турция. В рамките на две седмици той трябва да се оттегли от поста, който заема от 2003 г. насам.

На 28 август той ще стане президент. На тази дата ще бъде краят на 7-годишния мандат на Абдула Гюл. Мандатът на президента сега ще бъде 5 години. Ердоган има право на два мандата, което означава, че той може да бъде на власт до 2024 г.

Като президент Ердоган трябва да прекъсне официално връзките си с управляващата Партия на справедливостта и развитието, на която е съосновател. Според Устава на партията има срок от 45 дни за избирането на новия лидер, който да поведе партията на парламентарните избори догодина. Днес ПСР проведе първата си дискусия за наследниците на премиера и на партийния лидер. Очаква се да се проведе извънреден конгрес за избор на новия премиер, който да заеме поста преди полагането на президентската клетва на 28 август. Фаворит за поста е външният министър Ахмет Давутоглу, но се обсъждат и други имена, като вицепремиера Али Бабаджан. Възможно е и Гюл да се върне на премиерския пост. Изглежда обаче, че Ердоган иска сам да номинира наследника си, след като стане президент.

Ердоган отказа да се оттегли като партиен лидер и като премиер, преди да спечели изборите. Технически той ще загуби позицията си на член на парламента и по този начин на премиер веднага след публикуването на официалните резултати след няколко дни. Няма яснота как ще се реши този въпрос.

Парламентарните избори са насрочени за юни 2015 г. Те ще бъдат важен тест за популярността на ПСР, новия министър-председател и вероятно за самия Ердоган.

Той иска да управлява като президент с по-големи правомощия и да промени сегашната парламентарна система в Турция в президентска. Промяната на Конституцията изисква мнозинство от две трети в парламента, което се равнява на 367 депутата от общо 550. В момента обаче ПСР има само 313 членове на парламента. Предишните опити за промяна на Конституцията не бяха успешни поради липса на съгласие от друга партия.

На парламентарните избори ПСР ще се стреми към убедителна победа. Ако партията не успее да промени Конституцията, Ердоган ще трябва да управлява съгласно съществуващите закони, а това може да предизвика напрежение в обществото. Той може да поиска да упражнява изпълнителни правомощия, което е законно, но досега не е използвано от неговите предшественици./АФП/БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Какво предстои след победата на Ердоган

Повече информация Виж всички