Какво може да се очаква от срещата на НАТО в Кардиф

| от |

Точно една седмица преди срещата на НАТО в английския Уелс на 4-5 септември, генералният секретар на блока Андерс Фог Расмусен обявил, как алиансът планира да накаже Русия за нейното „антиукраинско поведение”.

За датчанина Андерс Фог Расмусен, срещата на НАТО в Кардиф ще бъде последната. На 1 октомври на този пост той ще бъде сменен от премиера на Норвегия Йенс Столтенберг.

Расмусен е 12-ият ръководител на Северноатлантическия алианс, създаден в 1949 година. Преди бившия датски премиер, този пост заемали различни политици от различни страни. Не може да се каже, че някой от тях изпитвал голяма симпатия към СССР, или Русия. Но дори при всички заедно взети предшественици на Расмусен, в щаб-квартирата на НАТО в Брюксел не е било концентрирана толкова русофобия и откровена лъжа за позицията на Москва.

Именно Расмусен най-активно от всичко друго тиражира тезата за „руската агресия” в Европа. Според Расмусен, част от нея бил руският хуманитарен конвой в Украйна.

Онова, което днес се наблюдава в ръководството на Украйна, е истинска антируска истерия, каза военният експерт Игор Коротченко. Вече е ясно, че събитията в Украйна е някаква граница, която раздели нашите отношения със Запада на „преди” и „след” украинската криза. Ако „преди” някой е имал илюзии относно това, че партньорството със Запада и НАТО ще даде някакви чувствителни дивиденти на Русия, то сега тези илюзии са изчезнали, смята Виктор Коротченко:

– Каквато и предпазливост и сдържаност да демонстрира руското ръководство, ние виждаме, че САЩ и НАТО продължават да увеличават своя военен потенциал около Русия, отхвърляйки като ненужни всички онези договорености, които нашата страна имаше с НАТО. Неясните формулировки на тези договорености още по-рано предизвикваха съмнения, а сега виждаме, че тези договорености просто не се изпълняват.

Днес за създаването на нови постоянни военни бази в Източна Европа са само САЩ, Англия, Полша и страните от Прибалтика. Против са Германия, Франция, Италия, Испания, Гърция. Така че най-вероятно в Уелс, НАТО ще обсъди механизма на изграждането в Полша на някакви бази без войски, но със складове и инфраструктура, за да може на тези бази оперативно да бъдат прехвърлени войски на НАТО в случай на „опасни ситуации”.

Руски експерти казват, че тези въпроси в НАТО вече се обсъждат отдавна, както и руските отговори.
Гласът на Русия

 
 
Коментарите са изключени за Какво може да се очаква от срещата на НАТО в Кардиф