Какво българите си мислят за Турция и турците (част 3)

| от | |

Продължаваме с поредицата на Стойчо Димитров (http://patepis.com/) за Турция, която ще публикуваме (първата уводна част тук!) . А на сайта можете да видите пътеписи, разкази и задълбочени (или не толкова задълбочени) анализи за градове и страни от всички точки на планетата. Днес ще ви покажем третата част от предразсъдъците, които българите имаме за Турция и турците. (Първата можете да видите тук, ако сте я пропуснали, а втората тук.) А другата седмица в понеделник и петък още две части.

  • 16. Турция е най-голямата опасност и враг на България

Не, най-голямата опасност за България е намаляващото население. Турция не ни е виновна за това. Турция отдавна, ама много отдавна не ни е враг.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • 17. Мъжете в Турция се събират в кафенетата, докато жените домакинстват

Ами събират се. И в бар Гинци в махалата мъжете се събират, ама не правим генерален въпрос от това. И жените се събират в кафенета. Просто бар Гинци е място за философстване, а жените пречат на философстването, както още Аристотел е забелязал. А жените се събират на други места – просто аз няма какво да правя там.

Трябва да призная, че това е любимият ми предразсъдък за Турция. Защото на пръв поглед е верен, ето вижте снимката:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Горчивата истина е, че за да я направя тази снимка, ми трябваха 7 месеца, докато намеря това кафене. Хората пият чай и кафе и … философстват. Завидях им. А иначе кафенетата в Турция обикновено изглеждат така:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

И не знам защо никой не решава, че жените само се събират по кафенетата и клюкарстват 🙂 А мъжете в това време са на работа – а къде да са, когато жените са в мола на кафе? И не ми казвайте, че на тези снимки се виждат и мъже – как си представяте да вляза на място само за жени и да ми разрешат да снимам?!? Момченце съм все пак, нямам работа в чисто дамски места.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Добавка от Гери: тук има едни заведения, които много приличат на пенсионерските клубове в БГ – чисто мъжки, дядовски събор направо, но само и единствено на топли напитки, табла, шах и окей (игра с плочки), много цигари, малко конни надбягвания и философстване, да.

Не знам дали ти е правило впечатление – както и не съм сигурна дали мъжете по принцип коментират по такива теми, но за жените съм убедена – турците не говорят и по въпроси свързани със секса или интимните отношения! Дори между близки приятели е почти изключено…, сори за отклонението.

  • 18. „Листопад“ е тъп филм / “Листопад“ е велик филм

Чак велик не е. Но е достатъчно реалистичен за човешките отношения между хората. Турците наистина биха могли да са герои от „Листопад“. За българите, за съжаление, остават ролите от „Столичани в повече” или „Под прикритие“

  • 19. Tурция иска да откъсне Кърджалийско от България

А?!? За какво им е? За да удължат общата си граница с Гърция? Или за да получат още един сърдит съсед (нас) с още по-дълга обща граница? Силно препоръчвам на всички „гео-политикани“ по-често да ползват географски карти, различни от картата „България на три морета“

  • 20. Мъжете нареждат на жените какво и как да правят/обличат

Да взема да се преместя за постоянно в Турция ли и аз… В България, където пък жените казват на мъжете си какво да правят и какво да обличат – да не би да е настъпило вечно щастие? Я, пак? А сега си спомнете кога за последно сте си купувал сам неодобрена риза, а? Или да ви цитирам една бивша колега по адрес облеклото на гаджето ѝ: „Майка му му купила едни смешни пуловерчета, веднага ги изхвърлих…“. И това – без още никакви изгледи да се женят. Жените в България имат по какво да поработят върху себе си.

Турците, и да нареждат на жените си, можете да сте сигурни, че туркините знаят как да постигнат това, което искат.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Във всеки случай в служебните отношения си се спазва йерархията – жените-шефове си командват подчинените по същия некадърен начин, по който мъжете-шефове си командват подчинените. Шефовете в Турция като цяло не струват, независимо от пола.

Да бъдем честни, няма откъде да знам в семейните отношения при турците как е – просто съм женен за българка и познавам само български семейни отношения. Иначе на бабите в Турция се отдава почит, каквато вие никога не сте проявявали към собствената си баба.

Добавка от Гери: Както и към майките!!! Както и към който и да е по-възрастен!!! Страшно вярно!Тук са валидни едни „възрожденски” за нас порядки – думата на бащата не се скършва на две. Хора на по 40 и кусур години все още се крият от родителите си като пушат цигари…

  • 21. Туркините са дебели и всички могат да танцуват кючек

Дебели са съобразно възрастта си. Тази илюзия може да идва от облеклото на опакованите дами, но те в общия случай са и по-възрастни жени. А дали всяка танцува кючек – не знам, на мен само една ми е танцувала. Просто ходихме на бар с колегите и стана як купон – да не си помислихте друго. И хич не беше дебела колегата.

Добавка от Гери: повечето хора на средна възраст не танцуват другаде освен в дискотеки или барове на по едно-две питиета. Дори по сватби и купони не се танцува особено… А кючекчийките са професионални танцьорки, възприемани с ненужно омаловажаване, които не се радват на особено уважение от средния турчин. Не знам, може и лицемерие да е.

 
 
Коментарите са изключени за Какво българите си мислят за Турция и турците (част 3)