Каква странна болест убива младежта?

| от |

dismorfofobiataДнес ние ще поговорим за заболяване, което може да сполети абсолютно всеки човек. Това е дисморфофобията – психическо разстройство, което се изразява в изопачено възприемане на собственото си тяло като резултат от хипертрофираната ненавист към самия себе си.

Тази болест се съпровожда с много висок риск от самоубийства, особено сред младите хора на възраст от 25 до 30 години.

„Гласът на Русия” заедно с психолога Ирина Лукянова реши да изясни, как да се открие навреме началото на дисморфофобията, какво да се прави, ако вие сте се оказали в групата на риска, и как е правилно да се започне лекуването.

В мнозинството случаи в групата на риска попадат хора, които много критично се отнасят към себе си, по характера си са перфекционисти, страдат от „комплекс на отличника”. Към дисморфофобия са склонни младежи на 14-15 години. Като правило, след 30 години количеството на „заболелите” няколко пъти е по-малко и в резултат почти стига до нулата.

Ирина Лукянова обяснява как да разпознаем симптомите на дисморфофобията:

– Ако сте обърнали внимание, че някаква особеност на вашата външност постоянно привлича вашите мисли, непрекъснато се гледате в огледалото, опитвате се да определите, до каква степен околните могат да видят вашия „недостатък”, и какво трябва да се направи за да го прикриете, стараете се да не фотографирате, постоянно чуствате апатия и нежелание въобще да правите нещо – то най-вероятно вие сте сред жертвите на тази коварна болест.

Не последна роля в склонността на човек към дисморфофобия играе и неговото най-близко обкръжение. Според статистиката, повече от 60% от болните съобщават, че в детството си непрекъснато са били подлагани на постоянна критика за външността си от страна на родителите или връстниците си. Желанието да получат всеобщо одобрение и любов подтикват в бъдеще такива хора към кардинални промени на външния си вид с помощта на екстравагантен стил на дрехите, нанасяне на татуировки, а също извършване на пластически операции. Други се стараят колкото се може по-малко да контактуват с външния свят, започват да водят отшелнически начин на живот, стараят се да не излизат през деня от къщи за да не могат околните да видят тяхното „уродство”.

Какво трябва да се прави за да бъде победена дисморфофобията и да не се допуснат нейните крайни прояви? Фактите не са утешителни: практически е невъзможно човек самостоятелно да се излекува от тази болест. Необходим е комплексен подход, като се започне от психотерапия и приемане на лекарства-антидепресанти, и се свърши със стационар. Без необходимото лекуване болестта може да получи хронически характер с периоди на остри рецидиви и ремисии. Важното е да се разбере, че нито дерматолозите, нито косметолозите, нито хирурзите по пластически операции не са в състояние да помогнат на болните от дисморфофобия, защото като правило, става дума не за реални недостатъци на външността, а за измислени, пише Гласът на Русия.

 
 
Коментарите са изключени за Каква странна болест убива младежта?