Каква роля изиграха фашистите в Киев

| от |

Месеци наред стотици хиляди украинци протестираха на площад Майдан за една нова и демократична Украйна. Важна роля за прогонването на стария режим обаче изиграха и дясноекстремистките сили, пише Дойче веле.

Месеци наред украинците протестираха срещу корумпираното правителство на Виктор Янукович. По-голямата част от демонстрантите на площад Майдан настояваха за демократична и свободна Украйна, в която политиците и олигарсите да не се облагодетелстват за сметка на народа. Важна роля по време на протестите обаче изиграха и десните екстремисти. Ултранационалистическата партия „Свобода“, която е представена с почти десет процента от гласовете в украинския парламент, бе основно действащо лице в протестите наред с партията „Удар“ на Виталий Кличко и партията на бившата министър-председателка Юлия Тимошенко „Отечество“. Впрочем партията на Кличко и тази на Тимошенко са в официален изборен съюз с партията „Свобода“.

1338211795_tiagnybok

Официален съюз със „Свобода“

„Свобода“ е основана през 1991 година като Социал-национална партия на Украйна. През 2004 година тя променя името си и с по-умерен тон се опитва да привлече нови слоеве избиратели, следвайки примера на Австрийската партия на свободата. Исторически погледнато партията „Свобода“ е свързана с „Организацията на украинските националисти под ръководството на Степан Бандера. В Западна Украйна Бандера е смятан за борец за свобода и независимост, докато в южната и източната част на страната минава за бандит и фашист. Известно е, че „Свобода“ поддръжа добри връзки с дяснорадикалната „Националдемократическа партия“ в Германия. През май 2013 година фракцията на Националдемократическата партия в Ландтага в Саксония прие делегация на „Свобода“.

Членове на партията „Свобода“ заемат важни постове в украинското правителство – като един от зам.-премиерските постове и поста на главен прокурор. Националният съвет за сигурност пък се ръководи от друг член на партия „Свобода“ – Андрей Паруби.

Лидерът на „Свобода“ Олег Тянибог говори за „руско-еврейска мафия“, която контролирала Украйна. „Въоръжавайте се и се борете срещу руските свине, срещу германците, срещу еврейските свине и други вредни видове. Бъдете силни за нашата украинска родина!“, бе казал веднъж той. На Тянибог е приписван и оспорваният законопроект за премахване на руския език като втори официален в Украйна, който в крайна сметка бе отхвърлен.

Неонацистите от „Десен сектор“

Освен партията „Свобода“, активни на Майдан бяха и още по-радикални сили – една от тях е крайнодясната групировка „Десен сектор“. Тя бе сформирана през ноември 2013 около неонациста Дмитрий Ярош, който сега е зам.-председател на Националния съвет за сигурност. В „Десен сектор“ са събрани преди всичко членове на неонацистки формации. На сайта на организацията някои от тях се хвалят с натрупан боен опит в Чечения или Косово.

Паравоенните групи на „Десен сектор“ взеха активно участие в свалянето на стария украински режим в края на февруари. Затова и те обявяват събитията в Киев за тяхна „национална революция“.

И експертът за Източна Европа Александер Рар вижда „Десен сектор“ като едно от главните действащи лица на Майдан. „Според мен „Десен сектор“ изигра решаваща роля за прогонването на стария режим, защото организацията беше готова да влезе в бойни действия с полицията и силите за сигурност. Членовете ѝ бяха добре организирани, имаха план за нападение и отбрана и допринесоха в значителна степен за успеха на Майдан“, казва Александър Рар.

 
 
Коментарите са изключени за Каква роля изиграха фашистите в Киев