Каква лустрация е нужна на Украйна

| от |

Успехът на новия украински закон „За пречистване на властта“ зависи от тези, които ще го прилагат и от обществото, твърди в коментара си за Дойче веле украинският журналист Сергей Руденко.

Под ударите на Закона за лустрацията, влязъл в сила на 16 октомври, попадат един милион украински чиновници. Първата голяма чистка в независима Украйна ще засегне държавните служители, офицерите от армията, Националната служба за сигурност и МВР, служителите на прокуратурата. Законът забранява за срок от 10 години заемането на длъжности на лица, служили във властта по времето на Виктор Янукович, на работилите на ръководни постове в КПСС и Комсомола, на сътрудниците и агентите на КГБ. Но най-важното е, че чиновниците трябва да преминат и през имуществена лустрация.

Янукович и тези около него

Законът за лустрацията засяга най-вече хората, които са били част от властовата система на Янукович. В списъка са имената на президента, премиера и членове на правителството, на ръководители на централните органи на властта, на областните администрации и техните заместници, както и на ръководителите на районните администрации. На лустрация подлежат и съдиите и прокурорите, извършвали незаконни арести и откривали съдебни производства срещу участниците в протестите на Майдан, както и тези, които са поддържали сепаратистите и терористите в Източна Украйна.

Извън закона остават лицата, които в момента заемат изборни длъжности – като например бившите вицепремиери Юрий Бойко и Александр Вилкул, бившият шеф на президентската канцелария на Янукович – Сергей Левочкин и бившият губернатор на Харков Михаил Добкин, които са избрани за депутати в новата Върховна рада и спокойно могат да се завърнат в изпълнителната власт. За съжаление инициаторите на закона не успяха да наложат провеждането на задължителна проверка на кандидатите за народни представители.

Неуязвимите и белязаните

Друг начин да бъде избегната лустрацията е човек да получи статута на участник в „антитерористичната операция“. Както съобщават украинските медии – много прокурори вече са си издействали командировки в зоната на антитерористичните действия, за да избегнат принудителното уволнение. Междувременно обаче първият заместник-началник на новата президентска администрация Генадий Зубко заяви, че в Закона за лустрацията ще бъдат внесени поправки, които ще определят статута на участниците в антитерористичната операция. С други дума властите обещават да не допуснат псевдогеройствата да „спасят“ потенциално подлежащите на лустрация.

Проверките в Службата за сигурност на Украйна започват на 24 ноември. Но за момента не се знае дали лустрацията ще засегне и шефа на службата Валентин Наливайченко, който е учил в института на КГБ. Неясно остава и дали ще бъдат публикувани имената на всички сътрудници, работили за КГБ.

Една позната схема

Един от основните моменти в закона „За пречистване на властта“ е имуществената лустрация, която засяга всички чиновници и ръководители на държавни предприятия. Според имуществените декларации, повечето бивши и настоящи министри са бедни като църковни мишки. В същото време техни роднини са собственици на заводи, фабрики, недвижими имоти и т.н. Отсега нататък всички чиновници без изключение ще бъдат подложени на имуществена лустрация.

Какво означава това на практика? Всеки министър, ръководител на държавен комитет или предприятие, е длъжен да обясни законността на придобитите от него или негови роднини имущества по време на заеманато на поста си.

Има ли живот след лустрацията?

Успехът на лустрацията ще зависи от тези, които ще се занимават с нея. Министерството на правосъдието е упълномощено да проведе лустрацията заедно със съвещателен орган, в който ще участват представители на обществото и на средствата за масова информация. В условията на повсеместна корупция е особено важно провеждащите лустрацията да се отличават от подлежащите на лустрация – в противен случай поредният опит за пречистване на украинската власт може да се провали. От друга страна съществува опасността под ударите на закона да попаднат и доказани професионалисти, които носят полза на държавата. Както се случи с шефа на Държавната космическа агенция – академик Юрий Алексеев, който цял живот се е занимавал с разработката на ракети в днепропетровския завод „Южмаш“. Очевидно това е нещо като страничен ефект на започналия процес.

В сегашните условия обаче, активни контрольори на лустрацията в Украйна ще бъдат обикновените хора. Обществото се промени коренно след Майдан и събитията в Източна Украйна – народът се научи да изисква промени от управляващите. А ако властите игнорират исканията им, хората устройват т.нар. „боклукчийска лустрация“, натиквайки чиновници в кофи за смет. За да избегнат този вид противозаконни действия, властите не бива да протакат взетите решения и тяхното изпълнение.

* Сергей Руденко е журналист и телевизонен водещ в украинския телевизионен канал ТВi. Той е автор на няколко книги за украинските политици.

 
 
Коментарите са изключени за Каква лустрация е нужна на Украйна

Повече информация Виж всички