Каква е алтернативата на високите цени на тока?

| от |

От 1 октомври вече са в сила новите по-високи цени на електроенергията. Увеличението с близо 10% на един от най-използваните енергоизточници бе предшествано от вълна от обществено недоволство.

Обещаните последващи увеличения на тока поставят потребителите пред избора да продължат да плащат високи сметки (най-вече през зимата) или да търсят алтернативни, икономически по-изгодни енергоизточници.

В момента средната цена на кВтч е 0,19 лв. с ДДС. Това означава, че средната цена, която ще заплаща домакинство за отопление и топла вода през предстоящия зимен сезон, е около 230 лв. на месец за апартамент с площ от 80 кв.м. Ако обещанията на синоптиците за сурова зима у нас се сбъднат, сумата ще нарасне чувствително. Дърва или въглища? Замяната на електричеството с твърди горива води след себе си сериозно замърсяване, както в дома, така и на околната среда. Тук трябва да споменем и неудобството от това, че трябва да прецените точното количество суровина, от което ще имате нужда през сезона и да го платите предварително.

За разлика от България, домакинствата в Европа не използват електричество, а природен газ. Причините са много, но основната е именно по-ниската цена и високата ефективност на синьото гориво в сравнение с тока. У нас също цената на природния газ е в пъти по-ниска от тази на електроенергията, а с новите цени на тока разликата се увеличава драстично. За апартамент от 80 кв.м. разходите за отопление и топла вода на газифицираните домакинства ще бъде около 150 лв. – 80 лв. по-малко на месец, в сравнение с домакинствата, които използват ток. Разликата от над 30% ще доведе от икономия от около 450 лв. на домакинство за предстоящия отоплителен сезон!

Освен ниската цена, природният газ има и доста други предимства пред електричеството. На първо място синьото гориво повишава значително комфорта в дома Ви. Случвало ли Ви се е да чакате бойлера „да загрее”? Да свърши топлата вода, точно когато Ви трябва? С природния газ топлата вода е на Ваше разположение винаги, когато пожелаете, в неограничени количества. Към това трябва да добавим и бързото затопляне на кухненските уреди, както и възможността за ефективно управление на отоплението – удобства, на които останалият свят се радва от години.

Използването на природен газ е и от полза за околната среда. От използването на синьото гориво за последните 13 години в България са спестени 4 милиона тона емисии на атмосферата – въглероден оксид и диоксид, серни и азотни оксиди, летливи вещества и прах. А газифицираните домакинства в страната спестяват над 65% от общия брой емисии на вредни вещества и парникови газове на въздуха. Струва си да се замислим в какво състояние ще оставим Земята на децата си.

* Данните са за газоразпределителната мрежа на Овергаз за 2013 г.

 
 
Коментарите са изключени за Каква е алтернативата на високите цени на тока?