Как журналистите попадат в ръцете на терористи?

| от |

През ноември 2012-та, Джеймс Фоли, връщайки се към Турция, спира в едно интернет кафе в северната част на Сирия. Фоли бил с преводач и стояли в кафето около един час. От там хванали такси и тръгнали към турската граница. Насред пътя въоръжени лица спряли таксито и извадили Фоли. От тогава Фоли изчезва – до този август.


Видеото публикувано от „Ислямска Държава“ Фоли е в оранжев костюм на колене пред екзекутор. Дава последното си изявление, в което излива чувствата си срещу САЩ (продиктувано от неговите екзекутори) и записа прекъсва. След като камерата е пусната да записва на ново, боец (който говорят с британски акцент) има нож в ръцете.Той отрязва главата на Фоли, а камерата се обръща към другия пленен американски журналист Стивън Сотлоф, заплахата е „Обама, животътна този американски гражданин зависи от следващото ти решение.“

Разликата между Сотлоф и Фоли по отношение на журналистите, които отразяват войната, е, че те са хора без договор и не само, нямат ресурси в хора и оборудване, но нямат и редовни доходи, а историите, които правят не са по поръчка или предварително платени.Цялата ситуация около дневния живот на „журналистите на свободна практика“ в кризисни зони (като несравнимо по-малко журналисти изпратени от големи медии са отвлечени) обяснява италианската журналистка Франческа Бори, която пише за Columbia Journalism Review в края на краищата те всъщност те увеличават рисковете вместо да ги сведат до минимум. Не само че не можеш да си позволиш застраховка която е почти 1000 долара на месец – но не можеш да си позволиш свръзка (която да ти помага на местно ниво) или преводач. Накрая се озоваваш сам в неизвестното … Ако бъдеш сериозно ранен те изкушава надежда, че може да не оцелееш, защото не можеш да си позволиш да бъдеш ранен.
Иначе Daily Mail съобщи, че Джеймс Фоли е бил екзекутиран преди година, въпреки факта, че видеоклипът, на който е заснета екзекуцията му, е публикуван преди дни, като се позовава на официалния представител на президента на Сирия Башар Асад – Бутайна Шабаан. По думите й, ОНН разполага с информация, че кореспондентът е бил убит още миналата година. По нейна информация, Фоли първоначално е бил задържан от бойци на Свободната сирийска армия, а скоро след това е бил предаден на джихадистите от групировката „Ислямска държава”.

Друг заложник – френският журналист Никола Енен, който бе задържан в Сирия през юни 2013 година, заяви, че е прекарал седем месеца с Фоли, докато семейството на Фоли е получавало електронни писма до миналия декември, в които се е казвало, че той е жив.
По предварителната версия на британските спецслужби, ключов заподозрян за екзекуцията на Джеймс Фоли е 23-годишният Абдел Маджид Абдел Бари, известен сред терористите от „Ислямска държава” като „Джихади Джон”.
 
 
Коментарите са изключени за Как журналистите попадат в ръцете на терористи?