Как властите в Китай построиха блок по средата на магистрала

| от |

Въпреки бързите си темпове на развитие и строителство, Китай не се слави с най-добрата репутация що се отнася до устойчиви градоустройствени планове. Наличието на десетки призрачни градове и празни жилищни комплекси свидетелства повече от красноречиво за проблемите в системата. Но това, което се случва в град Сиан, наистина попада в една друга категория. Местните власти някак си успяват да построят жилищен комплекс по средата на високоскоростен 8-лентов път.

CEN_RoadHome_02.jpg

Всичко започва когато общината решава да премести живущите от блок в Сиан, провинция Шаанси (централен Китай), в чисто нов жилищен комплекс, за да могат да построят обществен парк в района. Цените на новите жилищата в Китай са изключително високи и затова почти никой не се отказва от предложението на властите. Проблемът възниква, когато властите разбират, че в градоустройствения план на същото място, където се намират новите блокове, трябва да се построи нов път. Някой, някъде просто е забравил да ги информира.

Xi'an - Housing Complex Built on Highway 2

Те учтиво пробват да помолят неволните номади да се преместят отново само няколко месеца след като са се нанесли в новите си жилищата. Хората, не учудващо, са изключително недоволни и изискват огромни компенсации. Но след строежите на скъпите обществени паркове и нови блокове, общината се оказва без достатъчно средства и за да се направят нужните икономии, местните власти решават да построят високоскоростния път около новите блокове.

Xi'an - Housing Complex Built on Highway 1

А каква е най-голямата ирония в цялата история? Фактът, че от пътя няма смисъл, защото той няма никакъв ефект върху дългите задръствания в така пренаселения град.

 
 
Коментарите са изключени за Как властите в Китай построиха блок по средата на магистрала