Как възниква „Ислямска държава“?

| от |

Терористичната организация „Ислямска държава“ междувременно контролира обширни територии. Как обаче се стигна до това? И какво общо има свалянето на Саддам Хюсеин с тази радикална групировка? Анализ на Дойче веле.

„Ислямска държава“ е сунитска екстремистка групировка, възникнала от останките на Ал Кайда в Ирак (AQI). Групировката иска чрез насилие да създаде сунитска религиозна държава, която обхваща Сирия, Ирак, също Ливан, Израел и Йордания.

„Ислямска държава“ срещу Асад и САЩ

Близкоизточните експерти изхождат от предположението, че ИД получава финансова подкрепа от Саудитска Арабия, Катар, Кувейт и Обединените арабски емирства, за да се бори срещу режима на Асад в Сирия. Досега обаче няма неопровержими доказателства, че именно тези страни я финансират. Междувременно числеността на бойците от ИД е нарастнала до 10 000, като сред тях има сунити от Северна Африка, от страните в Персийския залив, както и приели исляма бойци от Европа и САЩ. Първоначално групировката възниква като съпротивително движение срещу американската интервенция в Ирак през 2003 година. Екстремистите обаче не нападат само американски войници, а извършват и самоубийствени атентати срещу шиити и християни.

Йорданец е първият лидер на ИД

В началото групировката се състои от бивши войници и привърженици на Садам Хюсеин и неговата партия БААС. Впоследствие тя се радикализира под ръководството на йорданския ислямист Абу Мусаб ал Заркауи. От 1989 до 1992 година той се сражава в Афганистан срещу правителството в Кабул. През 1994 година Заркауи отново е арестуван и вкаран в затвора в Йордания, но след пет години е освободен при амнистия. Завръща се в Афганистан, но е принуден да бяга в Северен Ирак след свалянето на режима на талибаните през 2001 година. В Ирак той ръководи арабската военизирана фракция на кюрдската групировка „Ансар ал Ислам“. По-късно основава групировката Ал Кайда в Ирак.

Иракската гражданска война

През 2006 година групировката Ал Кайда в Ирак бомбардира джамията Ал Аскари в град Самара и разрушава една от светините на шиитския ислям. Нападението предизвиква сериозни напрежения между сунити и шиити, които продължават до 2008 година. Поддръжниците на Заркауи действат толкова брутално и безразборно, че сунитските кланове от западната провинция Анбар се присъединяват към американските войски и се бият срещу Ал Кайда в Ирак. През 2006 година американците убиват Заркауи при бомбено нападение. Лидери на организацията стават Абу Аюб ал Масри и Абу Омар ал Багдади. Групировката Ал Кайда в Ирак се преименува в „Ислямска държава в Ирак“. Три години по-късно американските специални части, заедно с иракски войници, убиват двамата й водачи. Насилието в Ирак намалява драстично и по всичко изглежда, че групировката е обезвредена.

„Ислямска държава в Ирак“ се прехвърля в Сирия

След изтеглянето на американските войски от Ирак през декември 2011 година начело на групировката застава Абу Бакр ал Багдади, който й дава ново име – „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ (ИДИЛ). Името трябва да подскаже, че групировката ще преследва по-големи цели. За Абу Бакр ал Багдади има малко информации. Знае се само, че е роден през 1971 година в Багдад. Според някои информации, той се запознал с бившия лидер Заркауи още в Афганистан. По време на гражданската война ИДИЛ преминава границата и започва бойни действия срещу президента Башар ал Асад. Групировката ИДИЛ влиза в спор с централата на терористичната мрежа Ал Кайда в Пакистан, ръководена след смъртта на Осама Бин Ладен от Айман аз Зауахири. Той се противопоставя на опита на ИДИЛ да действа съвместно с друга близка до Ал Кайда група в Сирия.

Декларацията на „Ислямска държава“

Въпреки раздора с Ал Кайда групировката ИДИЛ води успешни боеве в Сирия. Тя се бори както срещу войските на Асад, така и срещу умерените бунтовници. След изграждането на бастион в североизточна Сирия ИДИЛ започва офанзивата си в Ирак. В началото на юни тя завладя втория по големина град Мосул, а впоследствие и обширни територии в северен и западен Ирак. В края на юни групировката обяви създаването на „Ислямска държава“ и провъзгласи Абу Бакр ал Багдади за халиф. И промени името си в „Ислямска държава“. В халифата важат законите на шериата. Жените са задължени под угрозата на смъртно наказание да се забулени с никаб. Религиозните малцинства като християни и язиди са принудени да бягат, защото са заплашени със смърт. В момента „Ислямска държава“ е по-силна от всякога. При нападенията си тя е успяла да плячкоса милиони долари и да завладее няколко петролни полета в Ирак и Сирия. Терористите са плячкосали и оръжия на американската армия.

 
 
Коментарите са изключени за Как възниква „Ислямска държава“?