Как севернокорейските футболисти завършиха в мина

| от |

1

Всеки народ в своята история има някои митични поражения и травми, които се преразказват от поколение на поколение,с мрачни лица и с дълбоки въздишки. Където няма воини и природни бедствия, там е футболът.

Как англичаните и Севернокорейците отразяват пораженията

28

Малцина вярвали, че националния отбор на САЩ, съставен от анонимни любители, със седем последователни загуби, ще може да направи нещо на СП в Бразилия срещу тогава мощната Англия. Английските медии дни преди мача се подиграват на американците, като пишат, че само те и ескимосите не знаят да играят футбол. Но националния отбор на САЩ побеждават с гол на хаитския имигрант Жое Гатйенс. Някои медии в Англия предали,че Англия е спечелила с 10-1, а по-късно се оправдали с грешка в изпращането на новината по телеграф.

Въпреки това, шампионът във фалшивото оповестяване на новини от СП е Северна Корея. На първенството през 2010 в Южна Африка, страната губи първият мач срещу Бразилия с 2:1, но местните медии направили комедиен монтаж, според който излязло, че Корея е победила с 1-0. Окуражен от добрата игра срещу Бразилия, севернокорейският лидер Ким Чен Ир за първи път в историята одобрил пряко предаване на мач от световното първенство. Това се оказва лошо решение, защото в този мач Корея беше прегазена от Португалия със 7-0. Говори се, че след този мач севернокорейските футболисти заменили фланелките с минно оборудване.

Репортаж от събитието 36 часа след приключването на мача

Как футболът прераствал във войни

През 1970, заради квалификациите на световното първенство в Мексико, избухнала истинска война между съседите Салвадор и Хондурас, която взима над 2 500 живота. След като Салвадор изхвърлил Хондурас в баражите за Мондиала, военната хунта начело на държавата е използвала еуфорията и на 14 юни 1969 започнала война срещу Хондурас, с която преди това Салвадор е в добросъседско каране за границите. Салвадор не постигнал много в тази странна война, а на СП губи и трите си мача с обща голова разлика 0-9.

Но футболът помни и времето когато е прекратявал войните. След като Кот д’Ивоар се класират на СП в Германия през 2006 г., за кратко в страната беше спряна кървавата гражданска война, за да могат двете страни в мир да празнуват успеха на националния отбор. Примирието формално продължи за кратко, а изявите на Кот д’Ивоар завършиха след груповата фаза.

Противоречивите лица на съдиите

Една от най-големите звезди на Световното първенство в Уругвай през 1930 е бразилският съдия Жиблерто де Алмейда Рего. Първо на мача между Франция и Аржентина (0-1) се „объркал“ и по погрешка намалил мача с цели шест минути. След като разбрал какво е направил, той поискал от играчите, които вече били в съблекалните, да се върнат на терена и да довършат мача.

На мача между Югославия и домакина Уругвай (1-6) той свирил откровено за домакините. Фарсът стигнал до там, че преди третия гол на Уругвайците топката излязла в аут, от където един полицай с крак я върнал на терена и асистирал на нападателя на домакините за гола. Рего дал сигнал играта да продължи.

Освен него се проявил и съдията Улисес Сауцедо, който на мача Аржентина-Мексико (6-3) свирил пет дузпи, три от които били несъществуващи. Този Мондиал останал в историята и с това, че се играл само в един град, Монтевидео (на три стадиона), както и с това, че е единственият в историята на който не се играл мач за трето място.

Най-големият нещастник на СП

29

Нещастният човек в историята на СП е аржентинецът Педро Гатика. 52-годишен, през 1986 с колело той минал повече от 10,000 км от Буенос Айрес до Мексико сити, където искал да гледа финала на Мондиала. Но след пристигането разбрал, че няма билети, а за да бъде още по-голяма катастрофата, някой откраднал колелото му докато разговарял с продавачите на билети.

Най-странният свободен удар

Отсъден е през 1974 на Мондиала в Западна Германия. След нарушението над бразилеца Ривелин, защитниците на Заир (ДР Конго) са построили стената, а бразилците се подготвяли да извършат удара. Тогава от стената излетял заирецът Мвепу Илунга и за всеобща изненада изпълнил свободния удар. По-късно признал, че го направил нарочно, за да бъде изгонен от съдията. Постъпката била, в знак на протест срещу решението на властите в негова страна да не изплатят премиите на играчите, въпреки, че Заир е първата Субсахарска страна, която участва на СП. Илунга искал да получи червен картон, защото, според него, има риск да се контузи, а парите, които му се полагат ще отидат при апашите от властта, които гледали мача от ложите. Във видеото може да видите, как за негова жалост, съдията му показва само жълт картон.