Как Русия учи на лоялност

| от |

Руснаците се сплотяват около Путин. Но не от омраза към Украйна, а защото самата държава ги принуждава към лоялност. В крайна сметка от нея зависи дали ще оцелеят в условията на възраждащ се култ към личността.

Цяла Русия изглежда единодушно сплотена от мантрите на държавната пропаганда, отбелязва руският писател Сергей Лебедев на страниците на „Зюддойче Цайтунг“. Одобрението към президента Владимир Путин е 84 процента, известен спад на готовите да гласуват за него бе констатиран едва наскоро, и то – както не на шега обясняват от социологическия център „Левада“ – защото при сегашното проучване голямата част от противниците на Путин, а това били заможните жители на големите градове, вече се били върнали от отпуск и съответно участвали в допитването, снижавайки одобрението към президента, пише Дойче Веле.

Обществото мждувременно е заговорило на езика на омразата, отбелязва сергей Лебедев и добавя, че по улиците постоянно се чуват възгласи като „хунта“ или „фашисти“, когато става дума за Украйна. Социалните мрежи са пълни с излияния, вицове, клипове, „истински истории“ и карикатури – по отношение на „примитивните“ украинци, подкрепящия ги Запад и храбрата Русия. Георгиевската лента в черно и оранжево, която е възпоменателен знак за Втората световна война, се е превърнала в символ на проруските сепаратисти и на новия руския патриотизъм. Тя може да се види навсякъде.

Повечето руснаци знаят, че не са защитени в своята държава, че гражданските им права са иззети и че във всеки момент могат да им хвърлят по един бой в някои полицейското управление. Силовиците – служителите на държавните органи за сигурност – могат да му отнемат собствеността, могат с измислени обвинения да го тикнат дори и в затвора.

Ето го и последният пример за невъобразимо беззаконие: лекарят на московския затвор „Матроская тишина“ даде пресконференция и разказа колко превъзходно е предоставяното медицинско обслужване. Точно през това време в следствения арест издъхна затворник, който въпреки тежкото си здравословно състояние е бил закаран пред съда, за да бъде удължен срокът на наказанието му, защото иначе трябвало да го освободят… Както сочат официалните статистически данни – в Русия процесите за престъпления срещу държавната власт завършват 22 пъти по-рядко с оправдания, отколкото процесите срещу самите представители на същата държавна власт. Доказването на лоялността към държавата като средство за оцеляване е станало жизнена стратегия за много руски граждани, твърди Лебедев.

Всичко се дели на „наши“ и „чужди“

В резултат на всичко това в Русия се проявяват отчетливо две желания: да те приемат в кръга на „нашите“, благодарение на което да получиш гаранция за недосегаемост. Второто е нарасналият копнеж по патриотизъм, по „истинска“ държава, работеща в интерес на всички, по лидер, който се държи както подобава на един руски владетел: грижейки се за цялата страна, а не само за един кръг приближени.

И когато в рамките на конфликта с Украйна и Запада на държавата и дотрябва подкрепата на народа, мнозина съзряха в това своя шанс. Гражданите на държавата почувстваха екстаза на лоялността – не толкова заради това, че мразят украинците, колкото заради това, че изведнъж се отвори път да покажеш на държавата: аз съм един от вас. Не ме докосвайте! Друга, по-малка група, състояща се предимно от журналисти, усети, че пропагандата вече е въпрос с държавна важност -т.е. открива отлични перспективи за кариера.

За първи път в руската история държавата допуска гражданите до най-съкровеното си – пропагандата, която в съветските времена бе монопол на държавата. Всички „лични свидетелства“ за социализма биваха редактирани и привеждани в съответствие с линията. Сега обаче гражданите са станали движеща сила на пропагандата. И я обогатяват с това, което липсваше на пропагандата от времената на СССР: откровеност и автентична реторика. Тези самозвани пропагандисти шеговито биват наричани в руския интернет „диванни войски“. Това е истинска авантюра за хора, които преди това никога не са имали възможност да говорят публично по геополитически теми. Как да не се солидаризираш с удоволствие с такава държава!

 
 
Коментарите са изключени за Как Русия учи на лоялност