Как Москва подчини Янукович

| от |

Украинският президент Виктор Янукович призна върховенството на Владимир Путин. И сложи в Москва края на мечтата за европейско бъдеще на стотици хиляди украинци, коментира Бернд Йохан от Дойче веле.

Златото в бляскавите покои на Кремъл ще да е заслепило украинския президент. Но надали е само това – по-голяма роля ще да е изграло обещаното от Москва злато под формата на кредити и изгодни енергийни доставки. Всъщност, покрай отказа от споразумението за асоцииране с ЕС, Янукович не е имал много широко поле за маневриране при срещата си с Путин. Неговото пътуване до Москва се превърна в обявяване на банкрут от страна на един избран от народа политик, който вече не е в състояние да взима решенията за политическото бъдеще на своята страна свободно и независимо.

Същата тази страна е в особено тежко икономическо положение – намира се почти във фалит: почти не обслужва дълговете си, икономиката ѝ е в рецесия, а разделението между бедни и богати става все по-дълбоко. Въведената неотдавна нова данъчна система буквално задуши редица малки и средни предприятия, докато олигарсите се наслаждават на своите привилегии. Те са и хората, които подкрепят Янукович, тъй като той им помага да сложат богатствата на страната в джоба си.

Краят на мечтата за Европа

Какво значение имат желанията на тези стотици хиляди хора, които от седмици протестират срещу несправедливостите в Украйна и настояват за сближаването на страната с Европейския съюз? Украинците копнеят за благосъстояние и демокрация, на каквито се радват хората в ЕС. Допитванията показват, че повечето украинци поддържат присъединяването на страната към Общността. Дори и в източните райони, където Янукович се ползва с най-голяма подкрепа, хората също са „за“ европейската перспектива на своята родина.

В Москва бе сложен край на мечтата на украинците за премахване на клептокрацията на олигарсите около Янукович, за създаването на правова държава, за демокрация и благосъстояние за хората. Владимир Путин се вълнува твърде слабо от желанията и нуждите на хората в Украйна – за него е важно създаването на нов съюз на бившите съветски републики, който да играе ролята на контрапункт на Европейския съюз и да бъде под строгия контрол на Москва.

russia-ukraine-gas-prices.si

Ефикасната стратегия на Путин

Без стратегически важната Украйна, която граничи с Европейския съюз, плановете на Путин не биха имали никакъв смисъл. Затова той се показа много щедър: ще предостави помощи, възлизащи на милиарди, за да може Украйна да погаси задълженията си на финансовите пазари и да изплати сумите за доставения от Русия газ. Но по този начин зависимостта на Украйна от Москва само се увеличава.

Безогледната политика на Путин за притискане на Киев се увенча с успех. В последните месеци той настоятелно торпилира усилията на Европейския съюз за свързване с Украйна. Воден от убеждението, че страната е на ръба и не би устояла на една икономическа война с Русия, Кремъл наложи на Украйна известни търговски ограничения.

ЕС в ролята на наблюдател

Янукович стана първият украински държавен ръководител, поддал се на тази неоимпериалистическа политика. Затова не е чудно, че опозицията го упреква в продажба на украинските интереси. Тя не без основание се опасява, че режимът на Путин ще поиска достъп и до ключовите промишлени предприятия в Украйна. Дори и стратегически важната украинска мрежа за транзитиране на газ до Европа може да попадне в руски ръце – нещо, към което Русия се стреми отдавна.

Европейският съюз, който е заинтересован от сближаването на Украйна с Европа и стабилизирането на страната, засега няма да успее да постигне целите си. И му остава само да наблюдава как Путин разширява влиянието си над Украйна. Продължителните протести на украинците все пак обаче показаха, че те искат в Европа. Затова и сближаването с ЕС ще остане в дневния ред.

 
 
Коментарите са изключени за Как Москва подчини Янукович