Как Маркс си представял 2014-та

| от |

Много хора в днешно време не разбират съвсем, кои са били аргументите на Маркс, когато критикувал капитализма и какво е предсказал той – от голямата рецесия до iPhone, пише RollingStone.com.

1

Пет важни факта от живота през 2014, които Маркс е предвидил точно преди повече от един век:

1. Голямата рецесия (хаотичната природа на капитализма)

Хаотичната природа на капитализма, склонен към кризи, е ключова част от анализите на Маркс. Той смятал, че безкруполното състезание за печалби ще накара компаниите да механизират производството все повече, а намаляването на заплатите на работниците ще достигне до точката, когато те вече няма да могат да купуват продуктите, които създават. Той въвежда термина „фиктивен капитал“ – финансови инструменти като акции и кредити, които поддържат описаната система на производство до момент, когато вече няма кой да купува продукцията, няма нови пазари, нито пък възможност за нови дългове. Като цяло, точно това доведе и до спад на пазара на недвижими имоти през 2008 г. – десетилетия задълбочаване на неравенството са намалили приходите, което кара американците да задлъжнеят повече и да се срути икономиката. Точно както прогнозира и Маркс.

2. iPhone 5S (въображаем апетит)

Маркс предупредил, че тенденцията на капитализма да придава висока стойност на глупави продукти с течение на времето ще доведе до създаването на „нечовешки, сложни, неестествени и въображаеми апетити“ Това е суров, но точен начин да се опише съвременния свят, където мнозина живеят в безпрецедентен лукс, но постоянно изпитват нужда да купуват колкото е възможно повече неща. Например вашия iPhone 5S наистина ли е толкова по-добър от Iphone 5, който имахте миналата или по-миналата година? Дали това е реална или измислена нужда?

3. Международния валутен фонд (МВФ) (глобализацията на капитала)

Марксистките идеи за прекомерното производство сега се наричат глобализация – разпространението на капитализма на планетата в търсене на нови пазари. „Необходимостта от постоянно разпространение на пазарите предполага състезание на буржоазията по цялата планета“, пише той. „Капиталът трябва да се засели навсякъде“ . Въпреки това днес е очевидно, че не е било така през 1848, когато Маркс е написал тези думи. Той не е много точен, като казва какво ще се случи в края на 20 век, но е прав, като предрича защо ще се случи: Безмилостното търсене на нови пазари и евтина работна ръка, както и непрекъснатото търсене на все повече природни ресурси си има цена.

4.Walmart (монополите)

Според класическата теория на икономиката, конкуренцията е естествена и самоподдържаща. Но Маркс е смятал, че пазарната мощ ще бъде действително централизирана в големи фирми – монополи, нещо, което се случи още през двайсти век. Днес малките семейни магазини са заменени от монолитни универсални хипермаркети, малките банки са заменени от глобални. Същото се случва и в технологичния свят, където големите корпорации всмукват стартиращи фирми, колкото е възможно по-бързо.

5. Малки заплати, големи печалби ( резервната армия на индустриалния труд)

Капиталистите искат да плащат възможно най-малко за труда, а това е най-лесното, когато има много работници наоколо. След рецесията, използвайки анализа на Маркс, можем да предскажем, че високата безработица ще остави заплатите на същото ниво, докато печалбата ще расте, тъй като работниците са твърде уплашени, за да откажат или напуснат работа заради ниското заплащане. Wall Street Journal предупреждава: „В последно време възстановяването на американската икономика показва някои характеристики, описани от Маркс. Повишената продуктивност позволява на компаниите да растат без да се налага да вдигат заплатите на работниците, които нямат силата да преговарят“

2

Маркс, може би, не е бил прав за всичко. Той се фокусира върху това да критикува капитализма, без да предложи нещо конкретно в замяна, нещо, което да попречи на свободното тълкуване на съчиненията му от страна на герои от типа на Сталин. Когато той се е обявявал за прогресивен данък върху доходите в Комунистическия манифест, нито една комунистическа страна не е имала е такъв. Сега, едва ли има страна без прогресивен данък върху доходите и това е един малък начин за борба с неравните доходи в САЩ. Морална критика на капитализма от Маркс все още си струва да бъде изучавана. Както пише Heilbroner, „Ние се обръщаме към Маркс, не защото е непогрешим, а защото е неизбежен.“ В свят, в който най-богатите 85 души притежават повече богатство от най-бедните 3 милиарда известния призив за обединение на работниците от цял ​​свят и разкъсване на веригите, все още действа много силно.

 
 
Коментарите са изключени за Как Маркс си представял 2014-та