Как да защитим очите си?

| от |

Най-важният и най-чувствителният орган в човешкият организъм е окото. За него са необходими малко грижи, за да запазите здравето му.

1. Редовни прегледи – Лекарите препоръчват преглед на всеки пет години. Ако се започне с прегледи още в ранна възраст, то до 20-ет години може да се открият проблемите и да се предотврати повторното им появяване. Видът се променя с годините и затова се препоръчва след 40- тата година да се извършват превантивни прегледи на всеки три години, а след 65-тата на всяка втора.

2. Защитете очите си – Очилата са важни и предпазват около очите да не се появяват бръчки, те блокират вредните ЅВ -лъчи . Когато се купуват очила, трябва да се провери дали има 100 -процентна UV защита.

3. Влажност – С годините очите стават все по-сухи. Причините за „сухо око“ са: повишено изпарение или понижена продукция на сълзите. По-честа, особено при по-млади пациенти, е първата причина. Тя се дължи на факторите на околната среда като климатизация, изсушаване, температурни разлики, както и на подсъзнателно потискане на мигането. Мигателните движения са основният разпределител на слъзния филм, тяхната непълноценност или липса води до бързото му разкъсване, а оттам – и до нарушения на предната очна повърхност. Подсъзнателното задържане на мигането, например при гледане в монитор, е много стабилен процес. Това е и една от основните причини за синдрома на компютърното око, който на практика се дължи на повишеното изпарение на сълзите. За повишеното изпарение от страна на слъзния филм основно значение има т.нар. мастна фаза – това е тънък мастен слой на повърхността, който предпазва от изпарение. Мастният слой се произвежда от жлези разположени в клепачите. При възпаление на клепачните ръбове тези жлези се запушват и това води до непълноценен слъзен филм и отново до повишено изпарение.
Другата причина е понижена продукция на сълзи. Тя обикновено се дължи на заболяване, като типичен пример е синдромът на Сьогрен, който засяга не само слъзните, а и слюнчените жлези.

Сухото око не може да се излекува и за това е важно да се облекчат съществуващите симптоми и да се предотврати тяхното влошаване.

 
 
Коментарите са изключени за Как да защитим очите си?