Как да загубиш 34.5 милиарда долара за една година

| от |

kako-da-izgubish-345-milijarda-dolari-za-edna-godina-62251През април 2012-та бразилецът Айке Батиста бе един от най-богатите хора на света с 34,5 милиарда долара и план как да стане най-богатият човек на света. От тогава Батиста загуби 99% от богатството си.

Катастрофата на Батиста започва през лятото на 2012-та, когато той (по-точно OGX), губи по 1,6 милиарда долара на месец. Причината за това е, че петролните полета произвеждат далеч под очакваното. На 26 юни неговите петролни платформи вадят около 5000 барела на ден или 75% под очакванията. В рамките на 2 дни след това, стойността на акциите на OGX пада с 45%.

Нещата стават още по-лоши, след като OGX нае американска компания, която трябваше да анализира работата на платформите. Заключението бе, че петролните източници OGX са празни.

kako-da-izgubish-345-milijarda-dolari-za-edna-godina-62250От юни 2013 Батиста вече не е милиардер.

Батиста е роден в Бразилия през 1956 г., но се мести в Германия като тийнейджър. Бащата на Батиста е бразилец, майка му германка, а той има шест братя и сестри. През 1974 г. Батиста се записва в Техническия университет в Аахен, Германия. Семейството му се връща в Бразилия, когато той е на 18 г. и той започва да продава застраховки пот врата на врата, докато следва, за да свързва двата края.

През 1979 г. той напуска университета и се връща в Германия. След това Батиста се опитва да изнася гранит, мрамор и диаманти. Хората с диамантите идвали в неговия офис в Рио де Жанейро, където той ги свързвал с дилър от Португалия и Антверп и прибирал комисионна от всяка сделка. След това Батиста се насочва към търговията със злато, където успява да натрупа първите си милиони.

Тъй като търговията върви добре през 1980 г. той основава златодобивната компания TVX Gold.

Той формира EBX през 1983-та, и под нея събира всички останали свои фирми: OGX (нефт), MPX (енергия), LLX (логистика), MMX (добив), OSX (офшорни индустрия), и CCX (добив въглища).

Сега неговата империя EBX е на ръба на пропастта, а тази седмица той не можеше да изплати 47 милиона долара печалба на облигациите от неговата компания за нефт и газ (OGX). Ако не изплати парите до 30 октомври, OGX ще влезе в историята като най-големият корпоративен фалит в историята на Латинска Америка.

 
 
Коментарите са изключени за Как да загубиш 34.5 милиарда долара за една година