Как да ви оцелеят лайковете и френдовете до изборите

| от | |

Аделина Марини

Последните години се оказаха голямо изпитание за социалномрежовия живот. Човек от много популярен изведнъж може да се превърне във фейсбукален маргинал, защото ако преди беше лесно – червено-синя битка, сега вече има тънкости. Броени дни преди изборите няма начин да не ви е объркано в душите – за кого да гласувате и да гласувате ли изобщо, и най-вече – как точно да се държите в статусите си, така че да не си образувате нерви и многодневен запек. Тежка е ситуацията, особено след толкова много лабораторни експерименти през последните 25 години. Без никакви претенции за изчерпателност, мога да ви предложа няколко ориентира. Става дума за опасни червени линии, които не е хубаво да пресичате, ако желаете да получите поне някакво, макар и имагинерно, представителство.

Да започнем от горе-надолу. Ако смятате себе си за интелигентни и красиви, с възможности, бизнес-ориентирани, политически грамотни и често правещи селфита с книги, то вие най-вероятно сте десен. Не, не в общоприетия европейски смисъл. Десен в смисъла на малцинство от хора със силно его и собствени постижения, които са включени в Червената книга на изчезващите видове. Тогава за вас опциите са РБ, Десните и дори ГЕРБ. Тук обаче има няколко много тънки червени линии.

Ако повечето ви симпатии вървят към РБ и ако онзи Гласоводител е показал, че това е вашата партия в тясна конкуренция с Десните, то тогава трябва да знаете, че ръбистите са много лоялни, но и много ревниви хора. Докато споделяте редовно и без придружаващи коментари интервютата на Радан, изявите на Костов и избягвате да споменавате в положителна светлина Меглена Кунева, то вашите лайкове ще имат устойчив тренд. Няма да растат експоненциално, но поне ще са стабилни и лоялни лайкове. Личното мнение не е препоръчително, освен ако не засяга архиврага – БСП, комунизма, ДС и с много финтове ГЕРБ. Ако искате да не сте статусен маргинал, трябва да сте наистина редовни в пресподелянето на всичко, което шерва РБ и за по-сигурно не казвайте нищо. Те не се сърдят, ако не споделяте собствено мнение. То не им е нужно, защото са в сървайвър мод. Важно е да се оцелее и на тези избори, пък после ще видим кой кум, кой сват. Ако вече сте се навили на тези условия на играта, то тогава трябва да внимавате да не настъпите мината „Костов“. Е, това гърми мощно и не само може да ви осакати, но дори и да ви убие. Това е идолът на прехода, пичес, това е иконата на реформаторството, българският спасител, българският тачеризъм и символ на дясното изобщо. Ако имате някакви съмнения към личността на Костов, неговото премиерстване, ако сте забелязали бримка на чорапите му или пък петънце върху полата на жена му, стиснете зъби и си затрайте. Шансът да ви обвинят за трол, агент на ДС, симпатизант на ДПС и дори антихрист, са изключително големи и това ще ви съсипе, независимо, че иначе ви харесва платформата на РБ и дори предизборният им клип. Клубът на костовистите е много висока топка. Там влизат само онези, които са успели да решат някои от нерешените уравнения на Айнщайн или поне пъзела „КТБ“. Ако случайно нещо не сте разбрали и не ви е ясно, недейте да твърдите, че Костов нещо бърка. Много по-вероятно е да не сте го разбрали.

Ако сте от онзи рядък вид, дето харесва Десните заради Юлиан Войнов или Надка Нейнски, то трябва да знаете, че те са доста по-широкоскроени. Ако кажете нещо лошо за тях, примерно, че лозунгът им е тъп, ще привлечете много лайкове на реформатори, но няма да ви се натресат няколко десетки тъмносини трола да ви обясняват колко сте зле и да ви питат кой ви плаща. Ще си замълчат и дори има шанс да се поучат, но това още не съм го доказала емпирично, само задполагам. Проблемът с тях обаче е, че са много малко и съответно вашият фейсбук-живот ще бъде доста непълноценен. Ако сте истински реформатор, тоест смятате, че нещо радикално трябва да се промени, не бива да казвате гласно, че симпатизирате на Десните, защото техните членове са костови отпадъци. Тва са хора, които са го предали. Хора, които цял живот са работили срещу него и са в основата на движението за разбиване на автентичната десница. Те се опитват да направят копие на Реформаторския блок, за да подриват основите му. Десните по принцип се борят за неща, които отдавна са ясни на Реформаторите и са в най-добрия случай изкопирани от тях. С други думи провалени, нечисти хора. Не бива да им се вярва. Харесвайте си ги насаме или само в проверен кръг от хора, но на ЛИЧНИ, не публично, дори не и в по-ограничения кръг на приятелите. Може да пускате завоалирани статуси, дето уж са срещу тях, ама иначе ги популяризирате. Абе, умната с тях, че да не загубите реформаторски лайкове, щото те са най-гласовити и следователно доста важни. Просто в дясно ситуацията е такава – истинските десни са при реформаторите, останалото са евтини китайски копия.

Имате ли симпатии към ГЕРБ? Може би защото сред тях има и готини, като Томислав Дончев примерно или Мария Габриел? Е, има и други, които ви харесват – Румяна Бъчварова, Ники Младенов – пичове са. Обаче баце е голямата пречка. Цветанов, Лилето Павлова, Цецка – тези хора ужасяващо зле въздействат на един добре образован, европеизиран, знаещ разписанията на редовните полети до големите столици българин. Тези имена стоят малко като ханцунг с три канта върху скъпи кожени обувки или като кофти реплика на Ролекс върху маникюр със скъп западен лак, примерно „Лореал“. Аааа, недейте така, познават се скъпите лакове! Отдалече си личат. Евтинкото се вижда от самолет. Та, ако вие сте за широка коалиция, защото в това виждате единственият шанс да се влее реформаторска кръв в жилите на хората с ханцунг и маратонки в крещящ цвят, то тогава трябва да сте по-предпазливи, защото елитарност дебне отвсякъде. Трябва да сте сигурни за кого сте и да отстоявате това с риск да изгубите лайкове, ако ще да се снимате по прашки. Онези от високата костовистка лига разлюбват бързо и кърваво, докато по-широко скроените реформатори не ви разприятеляват, но спират да ви дават лайковете си. Те ви гледат с недоверие и се чудят от кои точно сте. Абе много е неловко. Ако сте по-непосредствени, тогава викайте си за ГЕРБ. Поне Баце харесва мама Меркел, а това е сигурен белег за християндемократичество, което е по-добро от това да си ляв. Какъвто и да е ляв.

Е, сега, ако понеже много четете чужда преса, все пак у вас е покълнало зрънцето на солидарността, трябва много да внимавате. БСП в момента са подозрителни към всичко, което не харесва Станишев и което е склонно да докара баце пак на власт. Освен това БСП никога не са се борили за солидарност, освен ако не става дума да се помогне на Моника да вкара Станишев в Европарламента. Добрата новина обаче е, че БСП се сцепи и отцепниците се сдобиха с няколко интелигента, които се опитват да привлекат всичко, което може да каже цялата азбука без да се запъне, включително да не обърка Европейския съюз с Евразийския или Европейския съвет със Съвета на Европа. Но като цяло бесепарските тигри са доста по-отворени към възможности. Ако сте фен на АБВ, най-много да ви нарекат първанист, но едва ли. И най-твърдият бесепарски електорат гледа към Татяна Дончева. Нейният напевен ямболски диалект, съчетан с интелигентни послания по уличните билбордове направо е като магнит за маргинализираната бесепарска интелигенция. Но, все пак, ако сте от наистина интелигентните, а не само онези, дето са били отличници в селската гимназия, то тогава не е добре да споделяте симпатии към Дончева, защото моментално ще ви разпънат на кръст чистокръвните десни. Ще ви кажат, че истинско ляво без пипалата на ДС е невъзможно и не съществува в България и ще са прави, честно казано.

Имате шанс със Зелените, защото те във всяко отношение са зелени, обаче са симпатяги. Никой няма да ви търси сметка за това, че искате по-малко говна и бетон по плажовете. За това не е нужно да решавате уравненията на Костов или пък да се чудите кое от БСП, АБВ и Татяна Дончева е по-малкото зло. Зелените са като цяло сигурна карта. При тях даже не е нужно да товорите за зелени неща (в смисъл екологични). Само лайкове и свежарски хумор е напълно достатъчно, за да си запазите приятелството с тях. Те са добронамерени, любвеобилни и неотмъстителни. Абе изглеждат като преродени хипита. Сладури са. Стига да не очаквате някакви сложни казуси за решаване в управлението, до което те така или иначе нямат голям шанс да се докопат.

Ако сте симпатизант на БСП, Бареков, Атака и всичките останали производни на ДПС, то явно сте се заблудили на моята стена. Съвет за вас нямам, а и не познавам добри психиатри.

Има и друг вариант да си спасите лайковете и приятелствата – говорете само за Лудогорец. Е, тогава е сигурно, че не сте изневерили нито на реформаторите, нито на бесепарите, нито на зелените, а още по-малко на ГЕРБ. Можете да преживеете до изборите и със статуси, съдържащи преференциалната бухалка, но можете да се фокусирате и върху храни, напитки и литературни мастурбации. Изобщо, три пъти мери и един път натискай „publish“, когато статусирате из Фейсбук. В Туитър е по-лесно, че там ако успеете да си наместите мислите в 140 знака, значи ще успеете да кажете достатъчно, че да заблудите радикалите. Желая ви успех, щото е ясно, че и на тези избори няма да получим най-доброто управление, от което се нуждаем, но поне да опазим социалния си статус, че да има кой да ни чете после гениалните мисли, да ни обръща внимание на битието от снимките или да ни се явява на ивентите. Успех, гайс и умната! Фейсбук е коварна среда, интелигенция дебне отвсякъде.

 
 

Красивата дъщеря на Младия папа

| от chronicle.bg |

В последната седмица луксозната модна къща „Бърбъри” обяви за свое ново лице Айрис Лоу. Ако това име не ви говори нищо, то нека ви разкажем за 16-годишната дъщеря на Джъд Лоу и Сейди Фрост.

Модата не и е чужда – най-малкото нейна кръстница е супермоделът Кейт Мос.

Преди година дъщерята на Джъд Лоу, който влезе в ролята на глава на римокатолическата църква в сериала „Младият папа“, се снима за корицата на тинейджърския вариант на Vogue. Тази година тя ще бъде лице на червило на „Бърбъри” – каквито в предишни години са били Кейт Мос, Кара Делевин и Лили Джеймс. Това е първата модна рекламна кампания, в която Лоу се снима.

„Бърбъри” и друг път са се оглеждали сред поколенията на световни звезди за кампаниите си. Преди две години Ромео Бекам участва заедно с Наоми Кембъл в реклама на марката, а миналото лято брат му Бруклин стана лице на британска кампания на „Бърбъри”.

Със сигурност кампанията ще отвори много врати и пред дъщерята на Джъд Лоу.

Вижте в галерията няколко факта от живота й.

 
 

Омара Портуондо празнува 70 години на сцената в София

| от chronicle.bg |

Омара Портуондо Buena Vista Social Club, която прослави кубинската култура по целия свят, ще отпразнува живота и музиката по най-подходящия възможен начин – със специално турне.

Кубинката ще отбележи своя 85-и рожден ден и 70 динамични години на сцената заедно с изключителни гост-звезди и ще ни припомни, че изкуството няма възраст, а само качество. По изрично желание на легендарната певица, София е една от спирките в тази фиеста, която ще отрази различни аспекти на дългата ѝ кариера, минавайки през най-обичаните класики, любовта ѝ към елегантното кабаре, паметните години с Buena Vista Social Club и настоящите ѝ творчески търсения.

На 28-и април, в зала 1 на НДК, Омара Портуондо ще ни отведе на едно задушевно прощално пътешествие с кубинската музика.

Omara_Portuondo_Sofia

Омара израства в Хавана. На 15 години започва да работи като танцьорка в бляскавия клуб Тропикана, където сестра ѝ е певица. Силата ѝ обаче също се оказва пеенето – от работата ѝ с пианиста Франко Емилио се ражда нов стил  –  “fillin” (feeling), а Омара се превръща в Кралицата на филинга – тази симбиоза между джаз и бразилска боса нова.

Кариерата ѝ се развива в женската формация Cuarteto D’Aida. По това време квартетът подгрява едни от най-големите звезди като Бени Море, Едит Пиаф, Бола де Ниеве и Нат Кинг Кол, а клуб Тропикана е в своя пик на популярност и успех.

В кризисната точка от американско-кубинските отношения сестра ѝ и много други музиканти остават в Маями. Омара решава да се върне в Куба, а там се е отворила празнина, благодарение на която  кариерата ѝ процъфтява – първо с реформирания Cuarteto D’Aida, а след 1967 г. и като солов артист.

През 1997 г., когато се очаква да намали темпото, проектът Buena Vista Social Club се отразява на творческия ѝ живот и известност по целия свят. Едноименният филм на Вим Вендерс предизвиква фурор, а Салман Рушди нарича годината „лятото на Buena Vista”.

Соловият албум на Омара от 2000 г. взима Грами, следват редица записи и турнета, както и звездни колаборации, като тази с кубинския джаз пианист Чучо Валдес. Тя е първата жена на поста Международен посланик на Червения кръст. В последните години има концерти по целия свят, от Royal Opera House в Лондон до Latin Passion festival в Хонконг.

На 28-и април в зала 1 на НДК ще имаме възможността да се докоснем до една ера, чийто завеси бавно и елегантно се спускат, оставяйки публиката винаги да иска още.

Билетите за концерта на Омара Портуондо са на цени от 50 до 110 лв. и са достъпни в бензиностанции OMV, The Mall, Билетен център НДК, Български пощи и мрежата на Eventim.bg.

 
 

12 роли на Джим Кери, които трябва да сте гледали

| от chronicle.bg |

Има филми и актьори, които трябва да присъстват в мозъчната ви видеотека. Да, да, „трябва“ звучи императивно, но наистина…как може да знаете какво е любов, ако не сте гледали Мерил Стрийп и Робърт Редфорд в „Извън Африка“ и какво може да знаете за актьорската игра, ако не сте гледали Де Ниро в „Шофьор на такси“?

Джим Кери е от онези актьори, които не се отличават с някаква бясна хубост, но имат по-важното: талант и специфични лица. Той е комик от доста ранна възраст, а кариерата му тръгва, когато напуска гимназия и започва да работи в комедийни клубове, за да подкрепи финансово семейството си.

Кери работи от време на време в телевизията и получава малки филмови роли, които в крайна сметка водят до сприятеляването му с Деймиън Уейънс. Оказва се, че братът на Уейънс – Кийнън Айвъри Уейънс – подготвял комедийно шоу за Fox. Шоуто се наричало In Living Color, а Кери получава работа в него. Единственият бял в шоуто, необичайният характер на Кери привлича вниманието на американците. В пресата е наричан „бялото момче от In Living Color“.

Успехът на Кери в In Living Color му спечелва главната роля в комедията „Ейс Вентура: зоодетектив“  (1994), чиято премиера е едва няколко месеца преди края на шоуто In Living Color. Филмът не се приема добре от критиците, но изненадващо става хит. През следващата година Кери играе в  „Маската“  и „От глупав по-глупав“ , като от втория филм печели $7 милиона.

След тези два филма вече е ясно: Кери е филмова звезда. През следващата година играе ролята на Гатанката в  „Батман завинаги“ , а после отново е в ролята на Ейс Вентура в „Ейс Вентура: Повикът на дивото“ .

Тези два филма му носят още два чека за няколко милиона долара. Предизвиква фурор когато се разкрива, че за следващия си филм („Кабелджията“) е получил $20 млн — рекордна сума за комедиен актьор. Вниманието, което се обръща на заплатата му, както и отрицателните отзиви и мрачния характер на героя в сравнение с предишните изпълнения на Кери, водят до провала на филма.

Въпреки постоянните успехи в комедията, Джим Кери поема предизвикателството и участва в „Шоуто на Труман“ (1998). Ролята му в този филм му донася Златен глобус за най-добра мъжка роля в драматичен филм.

Тъй като днес Кери празнува своя 55-ти рожден ден (абсурдно, но факт), ви предлагаме да разгледате галерията с 12-те ни любими негови роли.

 
 

2 CELLOS готвят грандиозно шоу в Арена Армеец

| от chronicle.bg |

Супер доброто инструментално дуо 2CELLOS са готови с новия си албум SCORE, който е посветен на филмовата музика. С иновативния си звук и някои от най-популярните мелодии, създавани за класически и съвременни филми, албумът ще е подкрепен с грандиозно шоу и със световно турне, което ще стартира през лятото на 2017.

В България, талантливите музиканти ще видим на 4 декември в зала Арена Армеец с концерт, разделен на две части. В първата 2 Cellos ще бъдат на сцената със струнен оркестър, заедно с който ще ни поведат на пътешествие из филми и сериали като Gladiator, Lord of the Rings, Game of Thrones, The Godfather, Titanic и др. Във втората част компания на сцената ще им прави известен барабанист, заедно с който ще изпълнят всички хитове, с които 2 Cellos станаха популярни у нас – Thunderstruck на AC/DC, Smooth Criminal на Michael Jackson и др.

robe_2cellos_verona_2016_photo_by_sven_kucinic_21

Капацитетът на зала Арена Армеец ще бъде ограничен за това шоу, заради спецификата на продукцията. Всички категории ще предлагат запазено седящо място, а първите 300 билета от най-скъпите две категории, закупени от мрежата на EVENTIM, ще гарантират и запазено място на паркинга на Арена Армеец до 20 минути преди старта на концерта, който е с начален час 20:00 часа.

Продажбата на билети за България стартира на 20 януари 2017 г. на цени от 50 до 110 лева. От 17 януари ще е активна специална предварителна продажба на билети на сайта 2Cellos.com

2 Cellos са сензация още от създаването на видео версията на Smooth Criminal от Michael Jackson, която имаше милиони гледания в YouTube през 2011 г. Хърватските челисти Luka Sulic и Stjepan Hauser са създали общо три високо енергични албума за Sony Music Masterworks. Новият албум ги представя в една различна и по-традиционна светлина. За да е осигурен идеалният звуков фон за тяхната виртуозност, към тях се присъединява и Лондонският симфоничен оркестър с диригент Робин Смит.

Албумът започва с аранжимент от мелодии на Ramin Djawadi, представяйки „Игра на Тронове“, чията кулминация е дръзката и героична главна тема на сериала – https://www.youtube.com/watch?v=DcFpvolRN3w

Темите, които звучат по време на някои от най-епичните моменти във филмовата история също са включени в нови преработки. Някои от тях са: „Титаник“ от Джеймс Хорнър („My hearth will go on“); темата от „Списъкът на Шиндлер“ на Джон Уилямс, както и тази от „Огнените Колесници“, написана от Вангелис; „За любовта на една принцеса“ от „Смело Сърце“, отново на Джеймс Хорнър; „May it be“ от „Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена“, както и „Now we are free“ от филма Гладиатор, композирана от Ханс Цимер.

От друга страна, вокалната красота от звука на челата, пасва идеално на романтични теми като “Лунна река“ от „Закуска в Тифани“; красиви теми от филми като „Кино Парадисо“ и „Малена“; любовната тема на Нино Рота от „Кръстникът“, спечелилата Оскар тема от филма „Любовна история“ от Франсис Ле, завладяващата песен „Каватина“, която може да бъде чута в „Ловецът на елени“.

Билети за 2CELLOS @ ARENA ARMEEC ще намерите в бензиностанции OMV, The Mall, билетен център НДК, мрежата на Ивентим в цялата страна и онлайн на Eventim.bg