Как да се включим в кръговрата на доброто чрез икономика и финансова грамотност?

| от |

Автор: Мирослава Илиева; www.oib.bg

Колко от вас са доброволствали за някоя кауза или събитие?

Колко от вас са споделили пътуване?

Колко от вас са получили нещо, споделено от друг?
Ако вдигнатите ръце са толкова много, колкото си ги представям, това означава, че всеки един от вас се е почувствал като хората, току – що хапнали в ресторанта на Джон Бон Джоуви. Там клиентите могат да „заплатят” за консумираното, като дарят според личната си преценка или чрез доброволна работа в ресторанта. Изненадахте ли се? А зарадвахте ли се? Току – що се запознахте с икономиката на споделянето. Ако сте любопитни какво ще говорим в идеите#3 по темата, има защо! Там на практика ще се запознаем с икономиката на споделянето и с още куп други неща!

Терминът се ражда в 21-ви век и за 14 години вече е не само в „Уикипедия”, но и навсякъде около нас. (За да станете част от него, моля, след края на статията, натиснете бутона за споделяне.J)

Тъй като в основата на всеки добър проект, на всяка красива инсталация или яка джаджа, е идеята, то споделянето на идеи е в основата на най – значимите събития, изпълващи живота ни.

Към колко от вещите си усещате привързаност? Колкото и пролетно – есенни почиствания да правите, винаги оставяте в гардероба онзи любим пуловер, който получихте за Коледа преди 100 години или държите на рафта онази толкова красива книга, която никога няма да бъде прочетена. Споделете ги! Не само виртуално, не само чрез идеи, споделянето работи с максимален успех и с вещите ни.

Четейки нови изследвания, според които хората днес са все по – самотни, се питам „Защо?” и след секунди отговарям: защото не са се докоснали до икономиката на споделянето! Това е новият и общодостъпен начин да станеш част от едно общество, което осъзнава силата на добротворчеството и доброволстването. В него се научава какво можеш да дадеш, какво да получиш и как да го направиш. Това е висшата форма на човечност и минимална зависимост към вещи. Е, единствено се позволява зависимостта към правенето на добро, но досега никъде не съм прочела или чула някой лекар или учен да предупреждава, че последствията са неблагоприятни за хората!

Всяка практика има и своята теория и за да бъдем достатъчно добри по предмета икономика на споделянето в училището на живота е добре да се ограмотим и финансово. Днес е времето, в което нуждата от финансова грамотност расте със стрелката, отброяваща секундите. И тук е моментът за малко цифри: според изследване на Световната банка от 2010г. за финансовата грамотност у нас: 47% от анкетираните българи определят като ниско нивото си на финансова грамотност. И едно уравнение: финансова грамотност = благосъстояние на индивида. С други думи казано, финансово грамотните потребители, чрез своя информиран и рационален избор и чрез осъзнатото упражняване на правата си, създават условия за повишаване на пазарната конкуренция, за развитие на иновациите и за повишаване качеството на услугите. Не ви ли звучи като едно прекрасно място за живеене и споделяне?

Икономиката на споделянето е философия на живота. Една социално – икономическа екосистема, задвижвана чрез споделянето на материални и нематериални блага (в оптимален вариант от финансово грамотни хора). С една дума – мечта! Така се случва и кръговратът на доброто: от мен за теб или от теб за мен, за околната среда, за бъдещите поколения. Най – важното е, че така се избягва разхищението, защото всяко действие е осъзнато и нищо не се губи. Съвсем като при кръговрата на веществата в природата!

И, защото “sharingiscaring”, направете едно състезание с приятелите си, със себе си или просто направете личен списък: „Колко неща споделих с някого на идеите#3 и колко неща бяха споделени с мен.” И след като завършите състезанието, се възнаградете втори път, защото веднъж вече сте го направили, като сте споделили.

*Пожелателен съвет от автора:
Ако все още не сте пътували на стоп, направете го! Погрижете се идеята за споделено пътуване да достигне до повече хора и разкажете на добрите шофьори за това, което сте научили от #идеите!

 
 
Коментарите са изключени за Как да се включим в кръговрата на доброто чрез икономика и финансова грамотност?