Как да покажеш Крим на карта?

| от |

След като Русия реши, че Крим е техен, картографското направление на National Geographic трябва да реши как да представят региона, като бъде е фактографски точна но и да не направят някой по-голям международен инцидент.

50

Проблемите между държавните лидери пораждат проблеми за картографите. Как да бъде изобразяван Крим на картите?

Националното географско дружество – една от малкото неправителствени организации в света със собствена картографска политика, още не е излязло с официално решение по въпроса.

Изчакваме резултатите от парламентарния вот в Русия – заяви Хуан Валдес, който ръководи географския отдел на Дружеството. – Ако Крим бъде официално анексиран, в съгласие с нашата политика ще оцветяваме областта в сиво, което означава, че е спорна територия.“

Валдес добави, че промяната ще бъде придружена от обяснителен текст. National Geographic следва същия принцип в много случаи, включително при създаването на карти на Абхазия, Газа и Западния бряг, Южна Осетия и други спорни територии.

„Картографска политика на Националното географско дружество е да представи реалността според нашите най-добри възможности. Голямата част от политическите граници показани в нашите карти и атласи са стабилни и неоспорими …

В случая с Крим, ако той е официално анексиран от Русия, ще бъде отбелязан със сиво, а неговият административен център Симферопол, ще бъде маркиран със специален символ. Когато някой регион е спорен наша политика е този статут да бъде показан на картите. Това не означава признаване на легитимността на ситуацията,“ се казва в изявлението на Нешънъл Джиографик .

Политиката на Нешънъл Джиографик е, че въпреки че картите „се стремят да бъдат аполитични „Дружеството“ се стреми да представи на света гледна точка, т.е. да представи света според нашата най-близка оценка на сегашната реалност.

 
 
Коментарите са изключени за Как да покажеш Крим на карта?

Повече информация Виж всички