Как да купите гръцки остров

| от |

Последния собственик на острова в Гърция е Екатерина Риболовлева, 25-годишната дъщеря на руския милиардер Дмитрий Риболовлев. От съвсем скоро неин е остров Скорпиос, който беше купен от внучката на Аристотел Онасис. Предполага се, че цената е 158 милиона долара.


В момента се продават около 20 острова, а цената им може да варира от няколко до над 100 милиона евро, в зависимост от това дали има основна инфраструктура като питейна вода, електричество, а в някои случаи и съоръжения за яхтата. По-голямата част от островите са напълно изоставени. Желаещите ще се сблъскат с цени вариращи между 2-3 млн. евро и 100 млн. евро. Цената зависи от множество фактори – наличие на водопровод и електричество, а също и наличие на пристан за яхти. При това, според експерти, цените са с около 30% по-ниски от тези преди кризата.2

Гърция в момента разполага с 6000 острова и островчета, а процедурата за продажба е изключително сложна. На голямата част от островите не може да се строи а и да намериш някой, който отговаря на изискванията, има 32 бюрократични стъпки, които трябва да минеш, преди да получите разрешение. Едно от изискванията е да докажете, че няма да бъдете заплаха за националната сигурност на страната.

В своя анализ Уолстрийт Джърнъл обяснява, че допълнителен проблем е, че в Гърция всички плажове са публични, което означава, че без значение колко е далечен или скъп острова, всеки може да се появи с яхта и да се пече при вас на плажа.

Допълнителен проблем е, че част от пустинните острови не са напълно необитаеми. Вестникът предава историята на гръцкия бизнесмен Янис Перотис, който след като купил остров в Йонийско море, на който искал да строи курорт на стойност над 300 милиона долара са му били необходими повече от 2 години, за да изсели един овчар и стадото му от острова.

Освен това голям брой от собствениците на острови (по наследство) засегнати от кризата, са принудени от държавата, под натиск на международните кредитори, тази година за първи път въведе постоянен данък върху недвижими имоти.

„Имам клиенти, които искат възможно най-бързо да продадат. Казват, че не могат да издържат на данъчната тежест. По-голямата част от тях мразят това, че са наследили остров“, обяснява за Уолстрийт Джърнъл един агент по недвижими имоти от Крит.

1

Гръцки острови струват колкото един апартамент в Лондон“, пише “Индипендънт“.

Писнаха ли ви студът във Великобритания и скочилите до рекордни нива цени на недвижимите имоти? Защо тогава да не полежите на слънце и да не си натопите краката в синьото море по плажовете на собствения ви гръцки остров, предлага “Индипендънт”. С тези думи британският вестник започва своя статия, посветена на предлаганите за продажба гръцки острови, определяйки покупката на един такъв остров в страната като идеален шанс за инвестиции.

В публикацията се споменатат 3 безлюдни гръцки острова – “Малкия Лесбос“ в Егейско море, предлаган за 800 000 евро, Атокос – в Йонийско море – за 45 млн. евро, и Агиос Атанасиос в Коринтския залив – за 1,6 млн. евро.

4

 
 
Коментарите са изключени за Как да купите гръцки остров